Vnitro objednalo přes milion respirátorů, další materiál darovala státu PPF

..

.. Zdroj: istock.com

Jan Hamáček
Rouška z nanovláken. Foto je pouze ilustrační
Jan Hamáček ČSSD, místopředseda vlády a ministr vnitra ČR
Rouška z nanovláken. Foto je pouze ilustrační
Roušky
6
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Jedná o tom, aby v ČR byly do středy. Dalších 1,7 milionu respirátorů a 1,8 milionu masek nakoupila v Číně a ve Španělsku společnost Home Credit ze skupiny PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

Skupina PPF v neděli po poledni zaslané tiskové zprávě uvedla, že dopoledne se v budově Úřadu vlády ČR setkal majoritní akcionář skupiny PPF Petr Kellner s předsedou Vlády ČR Andrejem Babišem a ministrem průmyslu a obchodu ČR Karlem Havlíčkem.

PPF vládu informovala o nabídce věnovat darem zhruba 120 tun zdravotnických pomůcek včetně v současné době nedostatkových respirátorů.

Sledujte situaci kolem koronavirového dění online

Skupina PPF, prostřednictvím své bio-technologické firmy Sotio nabídla pomoc Ministerstvu zdravotnictví již minulý týden, a po dohodě s náměstkem Prymulou následně nakoupila a přivezla do země ze Spojených států 20 tisíc ochranných masek, které nyní dostávají jako dar praktičtí lékaři.

Aktuálně skupina PPF předsedovi Vlády potvrdila, že v Číně a Španělsku prostřednictvím svojí společnosti Home Credit nakoupila a v pondělí bezplatně, jako dar České republice, předá tyto ochranné pomůcky, v celkové hodnotě sto milionů korun.

Co obsahuje dar skupiny PPF

1,8 milionu kusů chirurgických masek

1,7 milionu kusů respirátoru N95

20 tisíc kusů Copan Flocked Swabs

30 tisíc Liferiver testovacích sad

10 tisíc Wondfo testovacích sad

Dopravu bude zajišťovat Vláda České republiky, která jediná nyní může v Číně získat příslušná povolení pro vývoz tak velkého množství zdravotnického materiálu.

Zejména na nedostatek respirátorů v zásobách kritizovali vládu v uplynulých dnech mnozí. Objednávky zdravotnického materiálu ze zahraničí byly rušeny nebo bez jasného termínu dodání. 

V průběhu dne začaly své plány na to, jak pomoci situaci, nabízet i další subjekty. Například podnikatel Martin Hausenblas a jeho firma Adler, která má také textilní dílnu, nabídli koncem týdne státu svou výrobní kapacitu odhadovanou na dva miliony roušek denně. V neděli na svém facebooku Hausenblas oznámil, že střih a technická dokumentace jsou dokončeny.

Své síly k řešení situace a využití svých krejčovských dílen nabídly o víkendu na sociálních sítích třeba také divadla ve Zlíně nebo v Olomouci.