Volný pohyb zakázán. Od pondělí nejlépe jen do práce a na nákup, požaduje vláda

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš přicházejí na tiskovou konferenci, která se konala 15. března 2020 v Praze po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš přicházejí na tiskovou konferenci, která se konala 15. března 2020 v Praze po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Premiér Andrej Babiš, ministr vnitra Jan Hamáček a ministr dopravy Karel Havlíček
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
Řidiče v MHD dělí od cestujících bezpečnostní páska
Trhovec si upracuje ochrannou masku na náměstí
6
Fotogalerie

Vláda kvůli šíření epidemie koronaviru vyhlásila zákaz volného pohybu osob. Všichni obyvatelé České republiky by měly zůstávat co možná nejvíc doma, venku ideálně jen při cestě do práce, na nákup potravin a léků, a v několika dalších případech. Karanténa platí od půlnoci z neděle na pondělí. Končit má 24. března. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli večer po mimořádném jednání vlády.

V Česku je 293 případů koronaviru, dnes jich přibylo o třetinu. „Snažíme se minimalizovat mezilidský kontakt," řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Není to domácí vězení. Je to možnost pro lidi chodit do práce, nakoupit si, ale pak jít domů," dodal. Na procházku podle něj lidé mohou, ideálně však s těmi, se kterými sdílí domácnost. Policisté porušení pravidel podle Hamáčka tvrdě potírat nebudou, lidé by však podle ministra měli být ohleduplní a omezení respektovali.

Do jisté míry karanténa pro celé Česko znamená v praxi zákaz vycházení z domova pro všechny obyvatele vyjma cest do práce, nezbytných cest za rodinou nebo blízkými, nákupu potravin, léků, pohonných hmot či krmiv pro zvířata pro sebe či jinou osobu, cest k lékaři či veterináři, vyřízení neodkladných úředních a poštovních záležitostí, a cesty zpátky domů. Ven mohou také zdravotníci, policisté, vojáci a další bezpečnostní složky, pečovatelé, veterináři, duchovní. Dále také řidiči hromadné dopravy, zásobovací a rozvážkové služby.

Když už jsou lidé venku, například v supermarketu, měli by podle vlády od sebe udržovat vzdálenost minimálně dva metry. Měli by rovněž upřednostnit bezkontaktní platby místo platby hotovostí. Vláda také omezila prodej nebaleného pečiva.

Zaměstnavatelům kabinet doporučuje umožnit pracovníkům práci na dálku, tedy home office. Musí zavřít hotely, ubytovací služby typu Airbnb, prodejny elektroniky, nesmí jezdit autoškoly a sdílené taxislužby, jako například Uber nebo Bolt. Ti smí jezdit pouze, pokud rozváží potraviny. Klasické taxi smí nadále fungovat. Ruší se modré zóny.

Úřady mají mít omezenou otevírací dobu. Odloženy jsou doplňovací senátní volby, které se měly konat na Teplicku. Od úterý mají také kraje vyčlenit školu, kde budou hlídány děti potřebných profesí, jako třeba zdravotníků a policistů.

Vláda také zřídila krizový štáb, který povede náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Nemocnice, ambulantní lékaři i zubaři mají odložit všechny preventivní a odložitelné výkony, a uvolnit tak své kapacity pro péči o nakažené pacienty. Většina z nich to udělala před nařízením vlády. Lékaři, sestry, záchranáři a další zdravotnické profese mají povinnost pracovat a nesmí čerpat dovolenou.

Jaké platí výjimky z karantény?

A) Cesty do zaměstnání a k výkonu podnikatelské nebo nebo jiné obdobné činnosti.

B) Nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými.

C) Cesty nezbytně nutné k obstarání základních životních potřeb: například nákup potravin, léků a zdravotních prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata. To vše včetně potřeb příbuzných a osob blízkých, využívání nezbytných bankovních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot.

D) Cesty nezbytně nutné k zajištění potřeb a služeb podle bodu C pro jinou osobu.

E) Cesty do zdravotnických zařízení včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých a zařízení veterinární péče.

F) Cesty za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých.

G) Výkon povolání nebo činnosti sloužící k zajištění bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace, zajištění ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče včetně dobrovolnické činnosti, duchovní péče, veterinární péče, veřejné hromadné dopravy a další infrastruktury nezbytné k obstarávání základních služeb obyvatel, zásobování a rozvážkové služby.

H) Cesta zpět do místa svého bydliště.

Záměr vyhlásit na celou zemi karanténu avizoval premiér Andrej Babiš (ANO) už v neděli před polednem v televizi Prima. Podle premiéra se mnoho lidí nechová zodpovědně. „Je důležité, aby si z toho lidé nedělali srandu a dodržovali karanténu,“ řekl premiér s tím, že šíření viru je trestným činem.

Online glosář Reflexu o koronaviru >>>

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) podle svých slov promine všechny pokuty vyplývající z pochybení při podávání daňového přiznání. Termín podání se posunuje na 1. července. Sankce se také nebudou ukládat tři měsíce po spuštění další vlny elektronické evidence tržeb na začátku května.

Vláda také zvolnila pravidla pro uzavření obchodů a provozoven služeb, které byly zavedeny v sobotu. Otevřít například mohou autoservisy, prodejny jízdenek, pohřební služby, květinářství, zahrádkářství nebo prodej zdravotních prostředků. V hobbymarketech a stavebninách smí nakupovat živnostníci, kteří potřebují materiál, například instalatéři nebo truhláři.

Karanténa je nejpřísnějším z řady opatření, které v posledních dnech postihly Česko. Od pondělí se zcela uzavřely hranice, cizincům nebude umožněn vstup a Češi až na výjimky nesmí vycestovat. Zavřené jsou školy, obchody, restaurace, kulturní instituce a další místa.

Vládu lékařská veřejnost i politici kritizují kvůli tomu, že nezajistila dostatek roušek, především pro lékaře a zdravotníky. Kromě toho mají lidé potíže se dovolat na hygienické stanice, které organizují testování pacientů. „Z hlediska zkrocení epidemie a ochrany zdraví lidí je největším selháním vlády opožděnost opatření a materiální nepřipravenost,“ kritizoval vládu opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09), který však všechna opatření vlády považuje za správná.

Kdy přijdou roušky a respirátory?

Stát v sobotu uvolnil ze zásob Správy státních hmotných rezerv 10 tisíc respirátorů, které začne rozvážet v neděli. V pondělí by měl stát dostat dalších 52 tisíc respirátorů. Společnost Home Credit podle Babiše darovala 200 tisíc respirátorů, které by měly dorazit v pátek. Dalších 1,5 milionu respirátorů by mělo dorazit do konce března. 

Nejpozději v pondělí začne stát distribuovat 82 tisíc roušek pro sociální služby kvůli šíření nového typu koronaviru. Ministerstvo vnitra má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny, uvedl šéf rezortu Jan Hamáček (ČSSD). Jedná o tom, aby v ČR byly do středy.

Stát dříve objednal u čínského dodavatele pět milionů roušek, podle Babiše se ale jednalo o podvod a roušky nedorazí.

 

Dění kolem koronavirové situace sledujte online