Dva miliardáři se přihlásili o Hrad

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Český slavík 2021: Karel Janeček
Český slavík 2021: Karel Janeček
3
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman se vrátil do kondice, která mu umožňuje aktivně vstoupit do sestavování Fialovy vlády. Zároveň se ovšem Česko, sevřené padesátou šestou vlnou pandemického šílenství, zřejmě z nedostatku jiné smysluplné činnosti baví prezidentskou volební kampaní, kterou nikdo nevede. Uplynulý týden do této hry vstoupili dva miliardáři, což potvrzuje podezření, že v systému přímé volby je volba hlavy státu především marketingový projekt.

Kandidaturu poprvé připustil odstupující premiér Andrej Babiš. A udělal to po svém, stejně jako se zásadní opatření důležitá pro chod země oznamují v jeho youtubovém pořadu Čau lidi, kandidaturu oznámil na Facebooku, a to ještě v odpovědi „na dotazy čtenářů“. Prý se ho na to „všichni ptají“: „Tak mě snad napadlo, že kdyby lidi začali sbírat ty petiční archy a posbírali by dost podpisů. Ale nechci předjímat, teď to fakt není téma,“ napsal Babiš k tématu, které není téma. Už minulý týden v rozhovoru pro Blesk Babiš řekl, že by si jeho kandidaturu přál sám Miloš Zeman.

K chystané celonárodní sbírce podpisů na Babiše je samozřejmě třeba říct, že by nic takového nepotřeboval. Stačí, aby si obešel své poslance, kterých má 72 včetně sebe, a dostal od nich dvacet podpisů. Což je vzhledem ke kondici a poměrům uvnitř hnutí ANO celkem jasná věc, stačí, aby zavelela šéfka klubu Alena Schillerová nebo libovolný jiný podúčetní z centrály Agrofertu. V tomto jsou podmínky pro připuštění kandidáta do prezidentské volby hodně nevyrovnané, politikům, kteří si to umějí obšlapat, stačí zmíněných dvacet podpisů poslanců nebo deseti senátorů, zatímco „občanská“ ces ta vede přes 50 tisíc podpisů sesbíraných na náměstích.

Ústavní článek 66

Video placeholde
• Videohub

O Hradu prý přemýšlí i další miliardář, matematik Karel Janeček. Už v září „dva nezávislé zdroje“ vypustily Lidovým novinám informaci, že by o tom uvažoval a nechal si k tomu i vypracovat průzkum. Už tehdy bylo oznámeno, že k tomuto rozhodnutí Janečka vyprovokovalo údajné omezování svobod spojené s protiepidemickými opatřeními během koronavirové krize.

Další kolo nevtíravého přihlášení nastalo v pátek. Při vyhlašování cen Českého slaví- ka, kteréhožto Janeček koupil, s milionovou sledovaností na TV Nova přednesl kandidátský projev, v němž myšlenku rozvinul. „Udělejme vše pro to, aby se naše děti mohly smát, abychom byli sjednocení. Nesmíme už nikdy udělat to, že jim zavřeme školy, že jim upřeme právo na vzdělání. Nesmíme ničit jejich sociální vazby. A prosím, nepodléhejme manipulacím a hrozným nátlakům. Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ řekl Janeček.

Zmíněný zdroj Lidových novin už v září tvrdil, že se Janeček cítí jako autorita, která by dokázala oslovit voliče mimo stranické struktury. Vymezení vůči Babišovi, kterého zatím sázkové kanceláře jako kandidáta favorizují, není náhodné. Jde o počty. Babiš míří na nějakých 2,6 milionu voličů, kteří na Hrad pomohli Zemanovi, ví, že tam někde leží hranice úspěšné kandidatury. Janeček by z této sumy rád odloupl dosud ne úplně vykalkulovanou, ale sílící masu odpůrců očkování a opatření. Proti Babišovi má velkou výhodu v tom, že ho může vykreslit jako tvář očkování a vládních opatření.

Kampaň, kterou nikdo nevede, vstupuje do ostré fáze.