Žádné velké nábory - více firem se chystá propouštět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Propouštění plánuje ve druhém čtvrtletí opět více domácích firem než těch, které chystají nábor nových zaměstnanců. Vyplývá to ze studie Manpower Index trhu práce.

Zaměstnavatelé očekávají utlumené náborové aktivity, jejich očekávání se od prvního čtvrtletí příliš neliší. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami.

Nárůst počtu zaměstnanců předpovídá šest procent zaměstnavatelů, snížení devět procent a 84 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro druhé čtvrtletí hodnotu minus tři procenta. V předchozím čtvrtletí byl index minus čtyři procenta, když nárůst očekávalo pět procent firem, pokles devět procent.

„Jarní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. V letošním druhém čtvrtletí jsou tyto sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech,“ řekla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

I přes celkový negativní výhled Manpower stále eviduje celou řadu velkých zaměstnavatelů, kteří budou nadále nabírat nové zaměstnance jako například technologická centra, call centra či někteří výrobci z automobilového průmyslu. I přes rostoucí nezaměstnanost firmy nadále těžko hledají vhodné uchazeče o zaměstnání s technickým vzděláním nebo obchodní zástupce, dodala.

Obdobný průzkum se uskutečnil celkem ve 41 zemích a oblastech světa. Ve 33 z nich přitom zaměstnavatelé očekávají, že budou zvyšovat počet svých zaměstnanců. Týká se to například i českých sousedů Německa, Polska a Slovenska. Pokles předpokládají vedle Česka pouze zaměstnavatelé v Řecku, Irsku, Itálii, Španělsku a Maďarsku. Nejsilnější náborové plány hlásí firmy z Indie a Tchaj-wanu.