Zaměstnavatelé v příštích měsících nechtějí nabírat nové lidi

nezaměstnanost

nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Zaměstnavatelé v ČR neplánují během 3. čtvrtletí výrazněji měnit počty svých zaměstnanců. Náborové plány firem jsou tak nižší, než je pro tuto dobu obvyklé. Vyplývá to ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami.

Nárůst počtu zaměstnanců předpovídá sedm procent zaměstnavatelů, snížení šest procent a 83 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro třetí čtvrtletí hodnotu plus jedno procenta. V předchozím čtvrtletí byl index minus tři procenta, když nárůst očekávalo šest procent firem, pokles devět procent.

„Jarní a letní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. V letošním třetím čtvrtletí jsou tyto sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech. Obvykle tato sezona bývá ejsilnější,“ řekla na dnešní tiskové konferenci generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Ve třetím čtvrtletí předvídají nárůst pracovních sil zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví. Nejsilnější náborové aktivity hlásí stavebnictví (plus deset procent). Naopak nejslabší aktivity hlásí těžba nerostných surovin (minus 11 procent).

Obdobný průzkum se uskutečnil celkem ve 41 zemích a oblastech světa. Ve 33 z nich přitom zaměstnavatelé očekávají, že budou zvyšovat počet svých zaměstnanců. Týká se to například i českých sousedů Německa, Polska a Slovenska.

Společnost Manpower rovněž provedla celosvětový průzkum k nedostatku lidí s potřebnou kvalifikací. Zatímco celosvětově má problém obsadit pracovní místo kvůli nedostatku odpovídajících kandidátů více než třetina firem, v Česku je to 14 procent podniků.

Mezi nejhůře obsaditelné pozice v ČR patří řemeslník, obchodní zástupce, pracovník marketingu a PR, IT pracovník, šéfkuchař a kuchař, lékař, řidič, dělník, pracovník v úklidu a mechanik.