Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ a vydrž nejméně rok. Stát za splnění bodů nabízí až 80 tisíc

podnikatel

podnikatel Zdroj: profimedia.cz

Stát podpoří nezaměstnané, kteří se rozhodnou seriózně podnikat. Uchazeči o zaměstnání, kteří předloží Úřadu práce ČR smysluplný podnikatelský záměr, budou moci získat až 80 tisíc korun. Vyplývá to ze sedmibodového Plánu zaměstnanosti, na který má ministerstvo práce a sociálních věcí celkem až sedm miliard korun. Páté opatření z plánu má název: Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ.

„Úřad práce budoucím osobám samostatně výdělečně činným nabídne vzdělávací aktivity a také finanční pomoc 40 až 80 tisíc korun. Podnikatel se přitom musí zavázat, že svou živnost bude provozovat po určitou dobu, obvykle se bude jednat o jeden až dva roky,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Dobu udržitelnosti takto vytvořeného pracovního místa bude stanovovat Úřad práce ČR. Ten nejdříve posoudí, zda je předložený podnikatelský plán smysluplný a na jeho základě rozhodne o finančním příspěvku. Cílem peněžní pomoci je začínající OSVČ motivovat k podnikání, vychází se přitom ze zkušeností úřadů práce s obdobnými nástroji politiky zaměstnanosti.

Významnou roli co se týče pomoci podnikatelům, kromě Plánu zaměstnanosti, hraje i Evropský sociální fond. „Stále se setkáváme s lidmi, kteří šanci vidí v podnikání,“ říká Tomáš Chudoba z poradenského a vzdělávacího sdružení Edukol v Olomouci, které provozuje Regionální centrum pomoci začínajícím podnikatelům financované z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Centrum mimo jiné posuzuje schopnosti lidí začít podnikat, poskytuje jim poradenství při sestavování podnikatelského plánu, či pomáhá s rekvalifikací. „Nejžádanějšími rekvalifikačními kurzy byly základy podnikání, účetnictví a kadeřnické nebo kosmetické služby,“ uvedl Chudoba.

Pomoc s plánem, pak dotace

Paní Talová z Plzeňského kraje sháněla po rodičovské dovolené neúspěšně práci celý rok. V létě se rozhodla zkusit podnikat.

„Známý mi poradil, ať se obrátím na regionální hospodářskou komoru v Plzni, která provozuje Asistenční centrum pro podporu podnikání žen,“ říká žena, která si v únoru zřídila živnostenský list a začala podnikat v potravinářství - se speciální zdravou pomazánkou.

„Potřebovala jsem pomoci zejména s finanční stránkou záměru a s podnikatelským plánem. Na jeho základě jsem dostala dotaci od úřadu práce, která mi pomůže zaplatit potřebné vybavení,“ podělila se o zkušenosti Talová.

Lidí, kteří podnikají, v České republice přibývá. Zatímco v roce 2010 Česká správa sociálního zabezpečení evidovala zhruba 970 tisíc OSVČ, loni jich bylo více než milion.

„Informace o sociálním pojištění osob samostatně výdělečně činných, které jsou pro podnikání důležité, najdete v publikaci „Příručka OSVČ v roce 2013“ dostupné na webu České správy sociálního zabezpečení. Informace o projektech podpořených z OP LZZ pak na webu Evropského sociálního fondu v ČR,“ upřesnila mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.