Zeman dál tlačí na socialisty kvůli Pochemu, ČSSD ale nechce ustoupit

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Sociální demokracie nechce ustupovat prezidentovi Miloši Zemanovi, který odmítá jmenovat ministrem zahraničí europoslance ČSSD Miroslava Pocheho. Po schůzce s hlavou státu to naznačil šéf strany Jan Hamáček. Oranžoví mají mít v možné sestavě s ANO pět vládních křesel.

"Diskutovali jsme o všech pěti jménech, neřešili jsme alternativy. Naše ministry jsme schválili v předsednictvu strany a toto usnesení je stále platné,“ řekl Hamáček po více než hodinovém jednání se Zemanem.

Hrad Pochemu vyčítá, že se v minulosti v jednom textu na internetu vyslovil příliš vstřícně v otázce přijímání uprchlíků. Hlavní problém však velmi pravděpodobně tkví v tom, že Poche v prezidentských volbách podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Zeman už opakovaně požádal socialisty, aby navrhli někoho jiného. „Považoval bych to za gesto dobré vůle respektující to, že podle ústavy prezident reprezentuje Českou republiku v zahraničí,“ řekl nedávno ČT.

Politologové připomínají, že po dnešním druhém jmenování šéfa ANO Andreje Babiše premiérem ztratí Zeman dosavadní vliv, protože třetí pokus sestavit vládu podle ústavy náleží předsedovi Poslanecké sněmovny. Tlak na podobu kabinetu a případné odkládání jmenování jeho členů tak bude jediná páka, která mu zůstane.

Zda ČSSD do druhé Babišovy vlády vstoupí, se rozhoduje ve vnitrostranickém referendu. Do 14. června se bude hlasovat na schůzích jednotlivých místních buněk, pak budou zveřejněny výsledky. „Volební účast je relativně vysoká, naši členové mají zájem rozhodovat o budoucnosti strany,“ uvedl Hamáček. Průběžné výsledky však odmítl prozradit.