Úpadek cestovky už neznamená ztracené peníze - klienty pokryje garanční fond

Zdroj: Bombardier

K lepšímu zajištění ochrany klientů cestovních kanceláří v případech úpadku vznikne nový garanční fond. Zřízení fondu předpokládá vládní novela zákona o podnikání v cestovním ruchu, který podepsal prezident Miloš Zeman.

Cestovní kanceláře budou do fondu odvádět nejvýše 0,1 procenta ročních tržeb. Koeficient bude podle novely stanovovat každoročně ministerstvo pro místní rozvoj. Až bude ve fondu 50 milionů korun, odvod bude nulový. Naplnění fondu se předpokládá zhruba do dvou až tří let.

Zřízení fondu reaguje podle ministerstva pro místní rozvoj na požadavek EU na plnou úhradu plateb klientům pří úpadku cestovní kanceláře. Cestovní kanceláře sice musejí být pojištěny, zákon ale připouští limit. Fond by představoval jakýsi "dozajišťovací mechanismus". U zájezdu v ceně 15 tisíc korun by odvod činil nejvýše 15 korun.

Novela má za cíl také sjednocení pravidel pro zájezdy v rámci vnitřního trhu EU, které zvýší ochranu spotřebitele. Zpřesní podmínky pro získání koncese k provozování cestovní kanceláře, přesněji vymezuje pojem zájezd a také se přizpůsobuje zvýšenému množství prodaných zájezdů na internetu.