Ztráty práce se teď lidé bojí výrazně méně než před 2 lety

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Ztráty zaměstnání se v současnosti obává téměř pětina Čechů, což je proti předchozímu šetření z roku 2009 výrazný pokles. Z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) také vyplývá, že většina pracujících v Česku je se svým zaměstnáním spokojena. Celkem 14 procent Čechů je velmi spokojeno a 43 procent je spíše spokojeno.

O své zaměstnání má v současnosti obavy 19 % Čechů. To je výrazně méně než v roce 2009, kdy se o práci málo 31 procent dotázaných.

Dvě třetiny považují ztrátu práce za nepravděpodobnou a 14 procent lidí uvedlo, že neví. Nejčastěji se o práci obávají nekvalifikovaní dělníci a lidé s horší životní úrovní a nižším vzděláním.

V případě ztráty zaměstnání by se většina lidí v prvé řadě pokoušela najít si konkrétní zaměstnání odpovídající jejich vlastním představám. Uvedly to dvě třetiny respondentů. Čtvrtina by přijala jakékoli místo.

Pravděpodobnost ztráty zaměstnání podle dotázaných(v procentech)Pravděpodobnost ztráty zaměstnáníPravděpodobnost ztráty zaměstnání | CVVM

Zdroj: CVVM

Podnikatelé a živnostníci jsou spokojenější než zaměstnanci

Celkem 14 procent Čechů je se svým zaměstnáním velmi spokojeno, 43 procent je spíše spokojeno. Opačný názor vyjádřilo pět procent občanů. Odpověď „ani spokojen, ani nespokojen“ uvedly necelé dvě pětiny.

„Obecně lze říci, že spokojenější jsou ti, kdo pracují samostatně jako podnikatelé či živnostníci, než lidé pracující v zaměstnaneckém poměru,“ uvádí CVVM.

Uvnitř skupiny zaměstnanců jsou ale podle průzkumu výrazné rozdíly. Vedoucí pracovníci a vysoce kvalifikovaní odborníci se svým hodnocením od samostatně výdělečně činných osob prakticky neliší. Naopak relativně nejmenší spokojenost panuje mezi lidmi zaměstnanými v dělnických profesích.

Spokojenost se zaměstnáním podle profese(v procentech)

velmi spokojen spíše spokojen tak napůl spíše nespokojen velmi nespokojen
podnikatelé,
živnostníci
31 42 25 3 0
vedoucí/vyšší
odborníci
30 50 20 0 0
ostatní zaměstnanci(nedělníci) 11 44 40 5 1
kvalifikovaní
dělníci
6 43 46 5 1
nekvalifikovaní
dělníci
4 33 53 9 2

Zdroj: CVVM

Desetina lidí uvedla, že uvažuje o změně zaměstnání. Místo naopak nechce měnit 86 procent osob a čtyři procenta respondentů nedokázaly odpovědět.