Setkání se sousedy a přáteli a ochutnávky tuzemských vín a svatomartinské pečené husy připravují o tomto víkendu na mnohých místech i v Praze. Ve spolupráci se serverem Kudyznudy.cz jsme pro vás vybrali několik zajímavých doporučení na nevšední gastronomický zážitek.
Svatomartinské slavnosti a pečená husa na Heřmaňáku a na Kubáni
13. listopadu
Svatomartinské slavnosti a pečená husa je 10. ročníkem tradičního festivalu, který by se obvykle konal na Náplavce. Pořadatel se ale letos rozhodl rozdělit slavnost na dvě části. Jednu situovat do Holešovic na farmářský trh Heřmaňák a druhou do Vršovic na farmářský trh Kubáň. Ve Vršovicích bude součástí festivalu také cimbálová muzika Vonička a po obědě se z pódia rozezní tóny od kapely Jazz Volunteers. Podávat se budou husí kaldoun, husí stehno, červené zelí, karlovarský knedlík a husí játra s cibulkou a jablky, kváskový chléb. Na trzích se představí tři moravská vinařství - Víno Hruška z Blatničky, Vinařství Vajbar z Rakvic a Vinařství Maňák ze Žádovic.
Husou k lepší imunitě v Beachklubu Ládví
11.-14. listopadu
Červené zelí je bohatší na vitamín C než třeba citron či grep, snižuje hladinu cukru v krvi a prospívá krvetvorbě. Je silným antioxidantem, tedy skvělým pomocníkem při posilování imunitního systému. Husa pak doplní vitamín B2 a B6 a pomůže i s doplněním draslíku, železa a fosforu. Dalo by se říct, že skvělý lék. V Beachklubu Ládví lze toto všechno navíc nakombinovat se sportovní aktivitou. Tip na hezký půlden tedy může vypadat například takto: trénink plážového volejbalu, návštěva panoramatické sauny a pak výborná husí paštika s ostružinovým chutney a pečená husa od šéfkuchaře Víti Alta v restauraci u beachklubu. Jako bonus pak čokoládový fondán s hruškovým pyrém a karamelizovanými kaštany s maldonskou solí.
Česko-slovenský Husí pochod
11.-28. listopadu
Letos, již posedmé, se můžete v restauraci Selský dvůr těšit na ty nejlepší recepty z Česka a ze Slovenska, které v Praze nemají obdoby, tvrdí pořadatel. Inspiraci šéfkuchař čerpal nejen z utajovaných prvorepublikových receptů, ale zejména z vyhlášeného slovenského Grobu, kde je tradice podávání husích pokrmů více než 100letá. Nebudou chybět ani pravá Grobská husí játra ve výborné přírodní šťávě. Letos poprvé si můžete vychutnat husí speciality i formou Take Away, a to k dopečení u vás doma.
Svatomartinské posvícení v archeologickém parku Liboc
13. listopadu
Vedle martinské husí pečínky nebudou ani letos chybět další posvícenské dobroty. Pokrmy bude možno zapíjet mladým vínem, pivním speciálem, či teplým moštem. Součástí programu budou obrázky ze života svatého Martina v podání příslušníků X. legie, jakož i ukázky historických zbraní a zbrojí.
O svatomartinské huse Svátek svatého Martina je jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Legenda říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela neobvyklá příhoda. Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily. |