Jak se vypořádat s tím, že začnete plešatět

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Sir Patrick Stewart
Princ William
3
Fotogalerie

Člověk si pohodlně žije celej život. Občas ho nějaká kadeřnice ostříhá tak, že mu ostatní říkají, jak dobře vypadá. Vlasy jsou součást osobnosti. Pak ale jeden den stojíte u zrcadla a zjistíte, že vaše obvyklé vlasy nejsou to, co bývaly.

Začne to postupně. Kouty, kolečko na vrcholu hlavy nebo řídnoucí vlasy celkově. To ale nemusí znamenat katastrofu. Jsou cesty, jak tomu zabránit, ale nikdy není dobře nechat si sestřih na Jardu Jágra se zrcadlem na vrchu hlavy.

Jednou z možností jsou implantáty. Stojí ale obvykle více a také je evidentní, když je někdo udělá špatně. Na druhou stranu, jakmile je někdo udělá správně, rozdíl je obrovský.

Elon Musk měl taky náběh na hlaqdkou hlavu, ale evidentně investoval a výsledek je elegantní a ne úplně všeříkající. Implantáty ale nejsou pro každého, vyžadují lepší péči a skutečného odborníka. 

Další (a nejlepší) možností je zvolit sestřih. Každopádně sestřih takový, který se nesnaží tvářit, že máte kštici. Jakmile zakrýváte, že ztrácíte vlasy, je to vidět. Prince William, budoucí král Velké Británie si po letech, kdy nosil vlasy upravené tak, aby nebylo vidět, že má pleš, si hlavu nechal ostříhat. Hrdě, na krátko. Stejně tak Jude Law, kterému se prostě začaly dělat kouty, ale nesnaží se to skrývat.

Princ WilliamPrinc William | The Sun

U  krátkého sestřihu nic neschováte ale u padání vlasů je nejhorší, když se to snažíte skrýt. Všichni to vidí a paradoxně budete možná vypadat lépe.

Kosmetická pomoc

Kosmetický trh nabízí produkty snad na každý problém, který člověk může po vizuální stránce mít a vypadávání vlasů není výjimkou. Kofeinové šampóny jsou dobrý start v péči. Nově jeden vyrábí třeba Dr. Max. Další možností jsou třeba kapsle na podporu růstu vlasů - například Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 - stačí je masírovat do vlasů a do kůže a po pěti týdnech začnete vidět rozdíl, protože vlasů je více a jsou silnější. Nicméně nikdy vám nenaroste přes noc hlava plná vlasů. Všechny kosmetické produkty jsou hlavně prevence.

Existuje také teorie, i když vypadávání vlasů je dané geneticky, že nedostatek vitaminu D způsobuje ztrátu vlasů. Vitamín D si tělo dokáže vytvořit samo, pokud má s dostatek slunečního svitu, ale přes zimu zařaďte do jídelníčku rybí tuk, ryby jako je losos nebo tuňák nebo třeba dostatek vajec. Za prvé budete celkově zdravější, a pokud to zpomalí vypadávání vlasů, je to vin vin.

Sir Patrick StewartSir Patrick Stewart | Getty Images

Žádní kůra ale nikdy nezastaví pleš kompletně. Pokud je vám to předurčeno, nic s tím neuděláte.  Třeba Bruce Willis nebo Sir Patrick Stewart rozhodně vypadají lépe takhle, než kdyby měli tupé.