Chránit si oči před modrým světlem vám může úplně změnit život

Tom Brady se spojil se značkou Christopher Cloos a vytvořili kolekci brýlí proti modrému světlu. Jsou rozložitelné, vyrobené z recyklovaných materiálů a vypadají takhle dobře. Tedy pokud máte obličej jako tenhle několikanásobný účastník Super Bowl.

Tom Brady se spojil se značkou Christopher Cloos a vytvořili kolekci brýlí proti modrému světlu. Jsou rozložitelné, vyrobené z recyklovaných materiálů a vypadají takhle dobře. Tedy pokud máte obličej jako tenhle několikanásobný účastník Super Bowl. Zdroj: Archiv značky

Rayban. Co tak víc dodat. Takhle značka bude už navěky patřit ke zlatému středu trhu s brýlemi. Jsou docela dobře udělané, nestojí zas pár korun, ale ani za ně nedáte ledvinu.
Brýle The Book Club značky Lizard of Soz asi nejsou pro každého, ale to ty věci na jiné úrovni designu obvykle nejsou. Seženete je na stránkách značky.
Australská značka Swanwick nepatří k masově vyráběným brýlím, ale co se ceny týče, patří k těm dostupným aniž by utrpěla kvalita.
Tom Ford uvedl kolekci "modrých" brýlí relativně nedávno, ale hned bylo jasné, že se jako jeho jiné brýle stanou naprostým vrcholem stylu a designu. Dostupné jsou i na Zalando.
Tom Ford Square Blue Light Glasses, prodává Zalando.
6
Fotogalerie

Tento článek čtěte asi na telefonu nebo počítači. Před tím jste se možná koukal na Netflix, projížděl sociální sítě nebo si četl zprávy. Pak možná od počítače pracujete , takže do něj koukáte přes 8 hodin. Modré světlo, které vychází z počítačů, obrazovek a telefonů není úplně zdravá věc. Jak už pro oči, tak pro mozek.

Modré světlo je součástí světla slunečního, umíme ho přijímat a jeho množství ovlivňuje tvorbu hormonů v našem těle. Ráno naše tělo probouzí a se západem slunce, kdy se jeho intenzita zmenšuje, tělo začne přirozeně produkovat spánkový hormon melatonin a připravovat nás k odpočinku. Problém nastává, když je modrého světla příliš. Přetěžujeme náš zrak, oči i celé tělo jsou unavenější, máme narušený biorytmus. Nadmíra modrého světla způsobuje poruchy spánku a oslabuje imunitní systém. Některé studie také prokázaly neblahý vliv modrého světla na buňky sítnice, kterým se zkracuje životnost a zrak nám tak rychleji stárne

A protože asi už většina z nás nemůže technologii kompletně vynechat, je na místě zkusit alespoň nějakou ochranu. Před škodlivým modrým zářením zajišťuje povrchová úprava brýlových skel Blue Control. Brýle s touto úpravou jsou k nerozeznání od dioptrických a i když se někomu může zdát, že se jedná o zbytečnost nebo moderní výmysl, jakmile je začnete poctivě používat, uvidíte rozdíl. 

Stačí pár dní, než si na ně navyknete a krom toho, že vás oči přestanou bolet, zlepší se usínání a kvalita spánku. I stačí je nosit i při večením koukání na televizi. Je příliš brzy, abychom skutečně zjistili dlouhodobý vliv na kvalitu a zdraví zraku, ale pokud pro sebe můžeme udělat něco byť jen preventivně, neexistuje důvod proč to nezkusit.