Pokud si budete kupovat hodinky, naučte se poznat fake

Patek Philippe

Patek Philippe Zdroj: Patek Philippe

Pořádné hodinky jsou asi jedním ze snů většiny mužů. Krasný kus, který můžete nosit celý život a když čas přijde, předáte potomkovi jako rodinné stříbro. A takové hodinky nestojí jen pár korun. Skutečně dobré hodinky, které vydrží i apokalypsu nebudou státu v řádu tisíců, ale blíží se vyšším desetitisícům a odtud nahoru. 

Člověk může najít mnoho „akcí“, „výhodný nákupů“ a „jedinečných příležitostí“ na internetu a často i v klenotnictvích. Ale ne vždy je to tak, jak se zdá.

Lokace, lokace, lokace

U hodinek dokonale platí, že lokace je zásadní. Úplně nové Rolexy se nikdy nebudou prodávat z nějaké deky na kraji Paříže a často ani v malých obchůdcích. Opravdu luxusní hodinky musí prodávat jen autorizovaní prodejci, kteří budou mít certifikát, který by vám měli bez problému ukázat. Pokud tedy hodláte investovat do úplně nového kousku, jděte rovnou ke zdroji. Zajděte přímo do butiku. Pokud není v Čechách, někde po Evropě bude. A když už vymačkat svůj účet za nové limitované Jaeger-LeCoultre, jedna letenka do Ženevy vás nezabije.

Cena

Obvykle, pokud se vám zdá, že je to příliš dobré, aby to byla pravda, nebude to tak dobré. Hodinky jsou investice, pokud se bavíme o dobrých kusech a cena tomu bude vždy odpovídat. Nemůžete čekat, že ne eBay najdete originální kus za pakatel s nějakým hloupým vysvětlením o nevhodném dárku. To se stane v jednom případu z milionu. Samozřejmě že na ověřených internetových stránkách najdete seriozní prodejce vintage krásných kousků, ale ti budou mít reference na stejné úrovni, jaké mají světové umělecké galerie.

Držte je v ruce

Obraz sice vydá za tisíc slov, ale při nákupu online se snažte s prodejcem setkat a na hodinky se podívat. Prohlédnout si je třeba v obchodě, vyzkoušet, cítit, jak jsou těžké. Jak dokonale symetrické musí být. U drahých hodinek poznáte kvalitu kovu nebo kůže na omak. To všechno pocítíte. Fake bude obvykle lehčí, kov nebude tak hladký, hrany budou ostřejší a při pořádné kontrole najdete nerovnosti. Jen musíte sledovat jestřábím okem.

Tajemství je v logu

Kvalitní hodinky se prodávají kvůli dokonalosti. Desítkami let školený člověk si musí každé ráno sednou a na vyvoleném kusu pracovat se zaujetím, s jakým pracoval Michelangelo na Davidovi. A je to vidět. Logo a rytí na zadní straně nikdy nebude ani o setinu milimetru mimo. Čísla na ciferníku budou v tak dokonalé rovnováze, s jakou obíhají planety slunce. Nezmýlí se nikdy, mají stejnou linku.