Babiš už nechce prodloužit nouzový stav. Hamáček mu vyhoví

premiér Andrej Babiše

premiér Andrej Babiše Zdroj: Archiv Andreje Babiše

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
2
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš ani ostatní ministři za ANO nechtějí dál prodlužovat nouzový stav, který v Česku platí do konce dubna kvůli šíření koronaviru. „Nevidí pro to důvod,“ řekl v úterý večer v televizi Prima. Ministři za sociální demokracii se stavěli za prodloužení. „Pokud si pan premiér nepřeje pokračování nouzového stavu, nemá smysl o prodloužení žádat,” reagoval na twitteru ministr vnitra Jan Hamáček. Vláda ve věci bude jednat ve čtvrtek.

Šéf Ústředního krizového štábu a předseda ČSSD Jan Hamáček argumentoval ve prospěch prodloužení nouzového stavu především snazšími centrálními nákupy ochranných prostředků. „Vydám na ministerstvu vnitra pokyny k přípravě ukončení centrální distribuce ochranných pomůcek k 30. dubnu,“ uvedl v reakci na Babišovo vyjádření.

Babiš v pondělí vyzval členy kabinetu, aby si na otázku vytvořili každý vlastní názor. Z došlých odpovědí vyplývá, že ministři sociální demokracie chtějí stav nouze prodloužit, ministři za ANO nechtějí, řekl v úterý večer v TV Prima premiér.

Budou letní tábory? Aktuální informace >>>

Pokud by po 30. dubnu nebyl v Česku prodloužen nouzový stav, přineslo by to podle Hamáčka řadu komplikací. Kromě již zmíněného znemožnění centrálních nákupů ochranných prostředků by nebylo možné podle Hamáčka kontrolovat vstup cizinců do země či ukládat pracovní povinnost. Zatímco se k možnosti znovu prodloužit nouzový stav zástupci opozice staví rezervovaně, komunisté, kteří Babišovu menšinovou vládu tolerují, jsou připraveni podpořit pokračování tohoto mimořádného stavu do 17. května.

Kabinet naposledy nouzový stav v Česku prodloužil 9. dubna po souhlasu Sněmovny do konce měsíce. Sám jej mohl v březnu vyhlásit jen na 30 dnů.