Avast se spojí s Gatesem. Na boj s koronavirovou pandemií dá firma přes půl miliardy korun

Avast

Avast Zdroj: profimedia.cz

Avast
2
Fotogalerie

Původem česká softwarová společnost Avast dá na boj s pandemií Covid-19 celkem 25 milionů dolarů (v přepočtu asi 625 milionů korun). Jde o výjimečnou sumu v kontextu tuzemských i světových firem. Společnost to uvedla na svém blogu. Dar má podpořit především výzkum vakcíny proti onemocnění novým typem koronaviru. Společný projekt COVID-19 Therapeutics Accelerator podporuje kromě Avastu řada globálních firem včetně nadace Billa a Melindy Gatesových.  

Výrobce antivirových programů ve své zprávě uvedl, že důsledky koronavirové krize budou dlouhodobé. "Jsme přesvědčeni, že nejrychlejší způsob jak z krize ven povede přes opravdový vědecký výzkum a inovace. Jedině systematický a dobře financovaný přístup k testování, léčbě a vakcinaci povede k uvolnění karanténních opatření a v konečném důsledku k záchraně více životů a minimalizaci ekonomických ztrát," uvádí ředitel Avastu Ondřej Vlček. 

Konkrétně Avast podpoří koalici COVID-Zero, kterou koordinuje fond Wellcome. Koalice usiluje o získávání prostředků na podporu testování, léčby, vakcinace a dalšího vědeckého výzkumu. Do tohoto projektu vloží Avast 20 milionů dolarů. 

První část daru, 12 milionů dolarů, přislíbil Nadační fond Avast jedné ze součástí tohoto projektu, programu COVID-19 Therapeutics Accelerator, který byl spuštěn v březnu tohoto roku z iniciativy Nadace Billa a Melindy Gatesových, Nadace Wellcome a firmy Mastercard. "Do této iniciativy se zapojím i osobně jakožto aktivní člen jejího nově zřízeného Funders Boardu," poznamenává Vlček. Druhá část daru, osm milionů dolarů, směřuje do programu CEPI. 

Před pár dny Avast také oznámil spolupráci s výpočetním projektem Folding@home, kterému firma podle Vlčka poskytla finanční podporu, infrastrukturu, odbornou pomoc na straně vývoje a přístup k bázi uživatelů programů Avastu.

Dalších pět milionů dolarů pak Avast daruje na projekty na boj s Covid-19 v Česku. "Mezi naše lokální aktivity patří podpora vývoje revolučních plicních ventilátorů CoroVent ve spolupráci s ČVUT, dovoz a darování jednoho milionu ústenek do ČR pro nejrizikovější osoby a zdravotnický personál, pravidelný denní dovoz tisícovky obědů pracovníkům v první linii ve Středočeském a Jihomoravském kraji, finanční pomoc pro lidi bez domova nebo milion korun na zlepšení přístupu ke vzdělávání z domova," vypočítává Vlček.