Euromedia poskytne zdarma přes deset tisíc knih dětem zdravotníků

Stroj na balení zásilek CMC CartonWrap XL ve skladu nakladatelství Euromedia Group v Novém Strašecí.

Stroj na balení zásilek CMC CartonWrap XL ve skladu nakladatelství Euromedia Group v Novém Strašecí. Zdroj: Euromedia Group

Knihy, ilustrační foto.
Neoluxor.
3
Fotogalerie

Nakladatelství Euromeodia ve svém novém projektu na pomoc rodinám zdravotníků, kterých se přímo dotýká současná koronavirové krize, spustilo registraci školek i jednotlivců, kteří lékařům a zdravotním sestrám bojujícím proti koronaviru hlídají děti. Těm pak pošlou balíčky s knížkami a audioknihami. Je připraveno více než deset tisíc kusů knih pro všechny věkové kategorie, k dispozici je přibližně 200 různých titulů. 

"Snažíme se teď o této možnosti dát vědět, aby ji lidé začali využívat a současně přemýšlíme, jak dál pomoci. Sami jsme se dostali do nelehké pozice, protože se naše prodeje ze dne na den zastavily a zaměstnanci čekají, jestli jim zůstane práce. Než se ale situace vyvine dál, snažíme se zaměstnat pomocí a hledáním nových řešení," uvedl ředitel společnosti Euromedia Lukáš Novák.

Nakladatelství nyní pracuje na systému bezkontaktního dodávání, aby bylo připravené na novou vlnu poptávky během karantény a zmírnila tak současný výpadek. V reakci na aktuální stav firma zintenzivnila práci na on-line distribuci. "Jde o alternativní kanály, které pomohou dostat knihy k lidem, kteří teď musejí zůstávat doma. Proto teď pracujeme na způsobech bezpečného bezkontaktního dodání a rozšíření způsobů doručování stávajících e-shopů," sdělil Novák.

Na Euromedii je navázáno několik stovek nezávislých nakladatelství a knihkupců, tisíce autorů a desítky redaktorů, překladatelů, grafiků, tiskáren a dalších profesí, včetně 650 kmenových zaměstnanců. Pro ty všechny firma nemá práci a bez příjmů z prodejů bude sahat k nouzovým opatřením, aby nemusela zaměstnancům dávat výpověď nebo rušit spolupráce s externími spolupracovníky.

Fungování společnosti přímo ovlivňuje 1300 knihkupců po celé zemi, pro které je hlavním a často jediným dodavatelem knih. Na Euromedii je odkázaných i 750 nezávislých českých nakladatelství, která využívají její infrastrukturu a distribuční síť.

Ze skladu Euromedie bylo během minulého roku naskladněno a vyexpedováno téměř 27 milionů knih. Euromedia dodává učebnice přibližně 1500 školám a za minulý rok do své sítě distribuovala půl milionu výtisků vzdělávací literatury. V roce 2019 přes 800 nových knižních titulů.