J&T spolu s Energetickým a průmyslovým holdingem dají na boj proti viru 215 milionů

Tisíce zdravotních pomůcek, které se nyní vyrábí v Shangaii (18.3.2020)

Tisíce zdravotních pomůcek, které se nyní vyrábí v Shangaii (18.3.2020) Zdroj: Reuters

Svět pod rouškou koronaviru (18.03.2020)
Svět pod rouškou koronaviru (18.03.2020)
Svět pod rouškou koronaviru (18.03.2020)
4
Fotogalerie

Skupiny J&T a Energetický a průmyslový holding (EPH) dají na boj proti šíření nového koronaviru v Česku a na Slovensku 215 milionů korun (osm milionů eur). Firmy využijí svoje kontakty v Číně, v první fázi se zaměřují na objednávky roušek, respirátorů, ochranných rukavic, obleků, brýlí nebo testovacích sad.

"Využili jsme svých kontaktů v Číně a prostřednictvím našich partnerů jsme se pokusili zajistit pro obě země alespoň to nejdůležitější. Jsem rád, že dnes můžu říct, že některé objednávky materiálu, za který jsme zaplatili první čtyři miliony eur, máme potvrzeny a již také uhrazeny a hledáme způsob, jak je dostat do země," uvedl jeden ze zakladatelů J&T Patrik Tkáč.

Společnosti postupně budou informovat o množstvích a typech objednávek zdravotnické pomoci a distribuovat je prostřednictvím nadací a krizových štábů obou států. Podle Tkáče se jedním z největších problémů ale ukazuje doprava materiálu z Číny. "Není vyloučeno, že nakonec budeme muset požádat vlády o spolupráci při získávání povolení," podotkl.

J&T plánuje materiál distribuovat prostřednictvím své Nadace J&T, Nadácie Poštovej banky a Nadácie JOJ. EPH pak využije na Slovensku Nadáciu EPH, v Česku chce darovat materiál městům, ve kterých zajišťuje dodávky tepla - tedy především Praze, Plzni, Hradci Králové, Pardubicím, Chrudimi, Mostu a Litvínovu. "Předpokládáme, že především respirátory použijí pro potřeby zdravotnických zařízení. Představitele těchto municipalit budeme kontaktovat po doručení materiálu do ČR," uvedl většinový akcionář EPH Daniel Křetínský (spolumajitel vydavatele deníku E15, pozn. red).

Mluvčí EPH Daniel Častvaj dodal, že zbývající část vyčleněné částky jsou majitelé J&T a EPH připraveni směřovat do oblastí a forem pomoci, které krizové štáby obou zemí označí za prioritní. "Zatímco dnes se jedná především o ochranné prostředky, již za několik dní mohou chybět nemocniční lůžka či zdravotnické vybavení," dodal.

Česko se snaží zdravotnický materiál z Číny zajistit nejrůznějšími prostředky. Na vojenském letišti Praha-Kbely přistál dnes v noci vojenský speciál, na palubě by měl mít 150 tisíc rychlotestů na nový typ koronaviru. Přivezl je z Šen-čenu.

Česko chce z Číny letecky přepravit i další zdravotnický materiál. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý na twitteru uvedl, že jeho resort má v Číně zajištěných přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 tisíc ochranných obleků a brýlí a další materiál. Pomoc zaplatila i další soukromá společnost PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Dění kolem koronaviru sledujte online: