Hithit chce i v podzimní vlně pandemie pomoci podnikatelům a živnostníkům s financováním

Podpora od fanoušků a potenciálních zákazníků může být lepší nežli spoléhat na nejistou pomoc státu.

Podpora od fanoušků a potenciálních zákazníků může být lepší nežli spoléhat na nejistou pomoc státu. Zdroj: Raiffeisenbank

Crowdfundingová platforma stejně jako na jaře reaguje na nová vládní opatření, která do jisté míry omezují podnikání v Česku. „Nesouhlasíme s tvrzením, že podnikatelé jsou neschopní a mají zkrachovat. Někteří mají úspěšné firmy mnoho let a za zavření nemůžou jejich manažerské schopnosti. Zaslouží si pomoc. Od nás i od zákazníků,” reaguje společnost Hithit.

Při první vlně na jaře se díky programu HithitAntivir dostalo mezi covidem zasažené podnikatele téměř devět milionů korun. Zákazníci tehdy podpořili 90 projektů, z čehož nejúspěšnější byli festival Blavicon a prostor Paralelní polis. Sto procent cílové částky dosáhli také maséři, kavárny, zlatníci, kadeřníci, ZOO parky, boulderové stěny, kina, hudební kluby a další. 

Program HithitAntivir2 na ten jarní navazuje a umožňuje přednostní vyřízení projektu, spuštění do 24 hodin a možnost nastavení cílové částky už od rádově tisíců korun výše. Zákaznická podpora Hithitu také projektům pomůže s přípravou a spuštěním kampaně. „V březnu při karanténě se nám osvědčilo, že jsme prolomili běžná pravidla na Hithitu. Spousta podnikatelů získala aspoň nějaké peníze na provoz, živobytí,” uvádí Aleš Burger, jeden ze spolumajitelů Hithitu.

Crowdfundingový portál Hithit od svého spuštění v roce 2012 realizoval stovky kampaní. Historicky nejúspěšnější byla ta od internetové televize DVTV, které fanoušci poslali bezmála 10 milionů korun. Také znatelně uspěly například boty Vasky, které získaly přes pět milionů korun, divadlo Jatka78 vybralo dva a půl milionu korun či projekt Bezobalu přes milion korun.

Na Hithitu je zalistování zadarmo, funguje jako předprodej zboží a služeb. Komunitní financování tak je v krizi zajímavým způsobem, jak mohou podniky pokrýt aktuální i budoucí náklady.