Prymula: Čekají nás tři těžké týdny, ekonomické oběti jsou nezbytné

Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO)

Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) Zdroj: ČTK / Twitter Romana Prymuly

Nemocnice musí okamžitě vyčlenit až deset tisíc lůžek pro nemocné COVID-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. Ve speciálním televizním vysílání to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Pro úspěšný boj s epidemií je podle něj vedle posílení kapacit nemocnic nezbytné i plošné testování a zlepšení komunikace s veřejností.

„To, zda budeme muset opatření zpřísňovat nebo naopak uvolňovat, budeme primárně rozhodovat podle toho, jaká bude míra jejich naplněnosti. Musíme se za každou cenu vyhnout situaci, kdy bychom se o některého z nemocných nedokázali z kapacitních důvodů postarat,“ řekl Prymula.

Kapacity nemocnic bude sledovat nově vytvořená pracovní skupina vedená náměstkem ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Davidem Šmehlíkem. Vznikne také systém pro sdílení zdravotnického personálu. Ministr přislíbil dofinancování zvýšené kapacity nemocnic a další místa na jednotkách intenzivní péče.

Zkrotit jakoukoliv epidemii nelze bez sociálních a ekonomických obětí. „Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou, nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu nezavírají doma,“ dodal. 

VIDEO: Projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (od času 11:43)

Předpovědní modely ukazují, že v následujících týdnech vzroste počet hospitalizací, těžkých případů a úmrtí, řekl ministr. „Čekají nás tři složité a neveselé týdny,„ řekl Prymula. Opatření, která v pondělí vyhlásila vláda, jsou ale podle nej nezbytná. „Pokud bychom nereagovali, tak by se šíření viru vymklo jakékoliv kontrole,“ řekl. 

Ministr upozornil, že boj proti epidemii je dlouhodobý. „Možná jsem nebyl v létě dostatečně důrazný a netrval jsem na opatřeních která by nás chránila před druhou vlnou,“ připustil. 

Prymula také obajoval rozhodnutí o uzavření základních škol. COVID-19 se totiž podle něj na školách šíří ještě rychleji než například mezi zdravotníky. Pedagogů se nakazilo už 4500. Žáci a studenti tvoří 16 procent z celkového počtu nakažených, řekl.

Opatření se podle stávajícího plánu mají uvolňovat od 2. listopadu. Rozhodující má být snížení reprodukčního čísla koronaviru na 0,8. Aktuálně dosahuje hodnoty 1,5.

Ministr oznámil, že odstartoval pilotní projekt celoplošného testování obyvatel na koronavirus. Následující testování by mělo být pro občany zdarma, zapojí se do něj praktičtí lékaři, nemocnice a až sedm tisíc mediků a dalších deset tisíc studentů vysokých škol. 

V závěru více než dvacetiminutového projevu Prymula vysvětloval v pondělí přijatá vládní opatření a apeloval na lidi, aby je dodržovali. „Na závěr můj osobní apel na všechny z vás. Snad ten nejdůležitější. Bez vás, bez každého z vás, bez vašeho porozumění pravidlům a opatřením, bez vaší důvěry v to, že mají svůj smysl, a bez jejich dodržování virus neporazíme. Prosím, pomozte mi v mé práci. Týká se to nás všech,“ řekl Prymula. Při projevu, natočeném v aule ministerstva, za ním na schodech stáli ředitelé fakultních nemocnic.

Prymula měl původně vystoupit už v pondělí. Večerní projev měl být prvním podobným vystoupením ministra zdravotnictví k epidemii. Kvůli jednání vlády o mimořádných opatřeních, které se protáhlo až do pozdních večerních hodin, se ale projev odložil.

K tak výjimečnému kroku, jakým je televizní projev ministra zdravotnictví, sáhl naposledy Leoš Heger (TOP 09) v polovině září 2012. Tehdy vyhlásil v České republice prohibici v návaznosti na methanolovou aféru, která stála život pět desítek lidí, stovky dalších mělo trvalé zdravotní potíže.

Od 1. března, kde se v zemi objevily první případy COVID-19, se koronavirem nakazilo přes 119 tisíc lidí, necelá polovina z nich se už uzdravila. Výrazně začalo nově nakažených přibývat v září, za měsících jich bylo přes 46 tisíc. Stejný počet lidí je nově pozitivně testovaný za prvních deset říjnových dní. A hlavně - počet úmrtí souvisejících s COVID-19 v pondělí překročil tisícovku. V pondělí nemoci podlehlo 54, což je dosud nejvíce obětí za jeden den. Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko v pátek, kdy přibylo 8 615 nakažených.