Pandemie zmrazila světový trh s diamanty. Těžaři sedí na zásobách za miliardy dolarů

Obchodník prohlíží zboží na diamantové burze v Antverpách.

Obchodník prohlíží zboží na diamantové burze v Antverpách. Zdroj: Reuters

Diamanty vytěžené společností Alrosa
Prodej diamantů společnosti De Beers v Botswaně
3
Fotogalerie

Ve skladech velkých těžařů diamantů se hromadí zásoby. Kvůli koronaviru se totiž prakticky zastavil obchod a vázne i výroba drahých šperků. Nynější uvolňování pak přestavuje pro těžaře další oříšek – hledají způsob, jak rychle prodat nahromaděné zásoby a nezpůsobit přitom pád cen drahého kamene.

Mezinárodní těžební a obchodní gigant De Beers neprodal od února prakticky žádné surové diamanty. Podobně je na tom jeho ruský konkurent Alrosa PJSC. Příčinou je koronavirus, kvůli kterému museli zavřít prodejci šperků. Zaměstnanci indických zpracovatelů zase nemohli přijít do práce. De Beers musel zrušit březnovou aukci diamantů, protože nákupčí nemohli přicestovat, aby si prohlédli zboží .

Jak společost De Beers, tak Alrosa odmítly trh stimulovat snižováním cen. Aby vyšly kupujícím vstříc, v dosud nevídané míře jim dovolily rušit již dojednané kontrakty. Omezily také těžbu, ale i tak bylo její tempo vyšší než u prodejů, takže se zásoby dál hromadily. Podobná situace panuje také u dalších velkých těžařů diamantů.

Pět největších producentů podle poradenské společnosti Gemdax sedí  na skladových zásobách vytěžených diamantů v hodnotě 3,5 miliardy dolarů. Do konce roku by se tato hodnota mohla vyšplhat na 4,5 miliardy dolarů, což odpovídá zhruba třetině hodnoty roční produkce.

„Těžaři se snaží omezit zásoby surových diamantů, aby ochránili jejich hodnotu,“ sdělila agentuře Bloomberg společnost Gemdax Anish Aggarwal. „Je otázkou, zda se jim podaří vyskladnit zásobit,“ dodala.

Poté, co musela společnost De Beers zrušit březnový prodej diamantů, uspořádala aukci v novém květnovém termínu. Na rozdíl od obvyklého postupu ale nezveřejnila výsledky aukce. Podle zdrojů Bloombergu však hodnota uzavřených obchodů dosáhla 35 milionů dolarů. Loni prodej ve stejném termínu vynesl 416 milionů dolarů.

Zatímco velcí těžaři ceny dosud drží, menší hráči už začali zlevňovat. Někteří producenti podle informací z diamantových burz nabízejí slevy až 25 procent.

Dodavatelský řetězec s diamanty se však začíná zvolna vzpamatovávat. Čínští klenotníci už opět otevřeli prodejny a Indie povolila částečně otevřít zpracovatelské závody ve městě Súrat, které jsou jedním z globálních center diamantového průmyslu. Velcí indičtí obchodníci smějí mít v kancelářích alespoň deset procent personálu.

Restart poptávky bude ale pravděpodobně slabý. Výrobci šperků si během prvních dvou měsíců roky vytvořili velké skladové zásoby, které jim vydrží do července či srpna. Nic je tedy nenutí okamžitě nakupovat.