Kapacity covidových lůžek se blíží limitům. Chybí hlavně personál, ve hře jsou polní nemocnice

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí Zdroj: E15 Michael Tomeš

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí
Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí
Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí
Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí
Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí
46
Fotogalerie

Kapacity nemocnic, které se starají o pacienty s nemocí COVID-19, se blíží svým limitům. Možnosti navýšení jsou velmi omezené kvůli nedostatku personálu, upozorňuje ministerstvo zdravotnictví. Počty hospitalizovaných s covidem nyní rostou o 150 až 200 lidí denně. Pokud se naplní pesimistické predikce, bude v lednu v nemocnicích až 12 tisíc lidí s covidem. Nyní je hospitalizováno asi 7300 lidí.

„Je zcela evidentní, že se kapacity lůžek blíží svému limitu. Možnosti navýšení jsou velmi omezené,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Hlavním důvodem, proč není možné navýšit kapacity, je nedostatek zdravotnického personálu. Některá krajská zdravotnická zařízení podle Černého uvedla, že už jsou na konci svých možnosti. Nejhorší situace je nyní v Moravskoslezském kraji.

Více než 200 pacientů s covidem mají mimo jiné ve fakultních nemocnicích v Ostravě, Brně či Plzni. Ministerstvo ale nyní neuvažuje o tom, že by otevřelo polní nemocnici v pražských Letňanech. Důvodem je opět nedostatek civilního zdravotnického personálu. Armáda by podle Černého mohla obsloužit asi 50 lůžek v této nemocnici, celková kapacita polní nemocnice je přitom 500 až 600 lůžek.

V nemocnicích je v současnosti asi 7300 lidí s nemocí COVID-19, z nich asi 1100 vyžaduje intenzivní péči. Podporu dýchání potřebuje asi 570 lidí. Počty hospitalizovaných by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška mohly podle predikcí vzrůstat ještě asi deset dní. Předpokládá se, že se vyrovnají číslům z podzimní vlny epidemie a podle Duška je potřeba se připravit i na variantu, že v nemocnicích bude až 12 tisíc pacientů.