KLDR poprvé oficiálně oznámila výskyt nemoci covid-19, země vyhlásila lockdown

Severokorejský diktátor Kim Čong-un.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un. Zdroj: Reuters

Severokorejský diktátor Kim Čong-un.
Severokorejský diktátor Kim Čong-un.
Severokorejský diktátor Kim Čong-un.
4
Fotogalerie

Severní Korea dnes poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu-19 v zemi a vyhlásila celostátní lockdown. Dosud severokorejské úřady výskyt nemoci na svém území popíraly. Státní média informovala, že v metropoli Pchjongjangu byla zjištěna subvarianta vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron. Počet nakažených však nesdělila, uvedly zahraniční agentury. Svému severnímu sousedovi už nabídla humanitární pomoc Jižní Korea.

Severní Korea uzavřela v roce 2020 krátce po začátku pandemie covidu své hranice, což dále zhoršilo ekonomickou situaci v zemi. Vakcíny, které KLDR měla dostat v rámci programu COVAX určeného chudým státům, Pchjongjang odmítl, stejně jako vakcíny z Číny. Podle agentury Reuters nejsou oficiální zprávy o tom, že by byli někteří občané Severní Koreje očkováni.

Severní Korea rovněž až do dneška oficiálně nenahlásila žádné případy nemoci covid-19 na svém území, což jihokorejští a američtí představitelé opakovaně zpochybnili vzhledem k tomu, že sousední Jižní Korea a Čína zaznamenaly množství případů nákazy.

Jaké jsou nové varianty covidu?

Video placeholde
• Videohub

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na dnešek svolal zasedání mocného politbyra vládnoucí Korejské strany práce a všem městům a dalším oblastem země nařídil, aby se „přísně uzavřely“ a zabránily tak šíření viru. Nákazu chce země překonat „díky silnému politickému uvědomění lidí“, uvedla státní agentura KCNA.

Podle pozorovatelů je politika nulové tolerance v případě KLDR nezbytná, protože podfinancované zdravotnictví by se s výraznější zátěží nedokázalo vypořádat. V kombinaci s dalšími problémy, jako je například vážný nedostatek potravin, by mohlo vyvolat nestabilitu, píše AP.