Koronavirová varianta B.1.1.529: Vědce znepokojuje vysoký počet mutací

Na koronavirové variantě B.1.1.529 vědce znepokojuje vysoký počet mutací.

Na koronavirové variantě B.1.1.529 vědce znepokojuje vysoký počet mutací. Zdroj: ČTK

Na koronavirové variantě B.1.1.529 vědce znepokojuje vysoký počet mutací.
2
Fotogalerie

Od soboty 27. listopadu nebudou moci do České republiky vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v osmi afrických zemích – Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii. Občané ČR a EU a držitelé dlouhodobých pobytů v ČR tak budou moci učinit za přísných epidemiologických podmínek. Nejsou doporučeny cesty do těchto oblastí.

Vyhlášená opatření platí zatím do 12. prosince. Ministerstva zdravotnictví a zahraničí tak činí ve snaze zabránit šíření nové varianty koronaviru zachycené v JAR. Poprvé byla detekována 12. listopadu, jak uvádí jihoafrický vědec Tulio de Oliveira, který je členem týmu Světové zdravotnické organizace monitorujícího nové varianty.

Nová mutace se podílí na rozmachu koronavirové infekce v Jihoafrické republice, byť tam počty odhalených nákaz zůstávají relativně nízké. Prvotní zjištění nasvědčují, že se šíří zejména v nejlidnatější provincii Gauteng. Podle listu Financial Times začala rychle dominovat mezi sekvenovanými vzorky koronaviru.

Kromě JAR byla nová mutace zachycena také v Botswaně a v Hongkongu, kam ji zřejmě zavlekl cestující z Jihoafrické republiky. První výskyt dnes oznámil Izrael, přičemž nakaženým je podle prohlášení ministerstva zdravotnictví člověk, jenž přicestoval z Malawi.

Jak je to s léky na Covid?

Video placeholde
• Videohub

Kolem vlastností B.1.1.529 panuje značná míra nejistoty, dosavadní poznatky jsou nicméně důvodem ke znepokojení a dalšímu bádání. Varování vyplývají zejména z velkého počtu mutací, který by mohl mít za následek větší nakažlivost a schopnost obcházet lidskou imunitu.

Vědci odhalili 32 mutací v takzvaném spike proteinu, což je prvek, který koronaviru pomáhá pronikat do lidských buněk. Spike protein je zároveň částí viru, jenž u většiny současných vakcín slouží jako prostředek pro vybudování imunity vůči viru SARS-CoV-2. Počet detekovaných mutací je podle deníku The Guardian zhruba dvojnásobný oproti koronavirové variantě delta, která je spojována s letošními silnými vlnami pandemie v Indii, Evropě či ve Spojených státech.

Delta mutace: Vše co potřebujete vědět o nakažlivější variantě viru >>>

„Tato varianta nás překvapila, je to velký skok v evoluci, má mnohem více mutací, než jsme očekávali,“ řekl o B.1.1.529 de Oliveira na čtvrtečním brífinku jihoafrického ministerstva zdravotnictví. Hovořil o „velmi nezvyklé konstelaci“ mutací. Zatímco některé se zdají být nové, jiné už experti zaznamenali u dalších koronavirových variant, které jsou spojovány s vyšší nakažlivostí či schopností obcházet části imunitní reakce, píše deník The Wall Street Journal.

Jak účinné jsou proti nové variantě současné vakcíny, není jasné. Jihoafričtí vědci zjišťují, zda se šíří hlavně mezi neočkovanými a zda častěji vede k vážnému průběhu nemoci. „Profil mutací vyvolává obavy, teď ale musíme pracovat na tom, abychom skutečně pochopili význam téhle varianty a co znamená pro postup proti pandemii,“ uvedl de Oliveirův kolega z výzkumného týmu KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform Richard Nessels.

Koronavirus SARS-CoV-2 při šíření mezi lidmi neustále mutuje stejně jako jiné viry, přičemž nikdy není hned jasné, zda se daná varianta celosvětově prosadí. „Všichni, kdo to sledují, musejí pochopit, že čím více tenhle virus cirkuluje, tím více má příležitostí k proměnám a tím více mutací uvidíme,“ komentovala ve čtvrtek vývoj kolem B.1.1.529 epidemioložka Světové zdravotnické organizace Maria van Kerkhoveová.

INFOGRAFIKA: Jak Česko postupuje ve vakcinaci proti pandemii COVID-19 >>>