Kuchyň na Hradě se otevře. Majitelé jednají s věřiteli o její záchraně

Kuchyň na Hradě

Kuchyň na Hradě Zdroj: archiv Ambiente

Kuchyň na Hradě
Kuchyň na Hradě
Kuchyň na Hradě
Kuchyň na Hradě
Kuchyň na Hradě
8
Fotogalerie

Změna konceptu, odklad splátek nebo nové podmínky nájmu. Majitelé Kuchyně na Hradě, kteří zhruba před měsícem vyhlásili insolvenci, hledají způsob jak podnik zachránit. 

“Právníci specializující se na insolvenční právo nám doporučili využít takzvaného covidového moratoria před započetím insolvenčního řízení. Tím získáváme čas potřebný pro jednání s věřiteli a vypracování návrhu na reorganizační plán,” přiblížil aktuální situaci ekonom Ambiente Daniel Kronďák. 

V sobotu 10. dubna majitelé Kuchyně na Facebooku ohlásili uzavření restaurace, propuštění personálu a vyhlášení insolvence.

„Z Hradčan zmizel veškerý život. Nemáme tu pro koho vařit a z čeho platit provoz, mzdy a nájemné. Nemáme ani prostředky na zákonné odstupné pro zaměstnance a nová sezona bude nejdříve příští léto, proto jsme se rozhodli pro insolvenci,“ vysvětlil tehdy zakladatel Ambiente a spolumajitel Kuchyně Tomáš Karpíšek. 

O práci přišly necelé dvě desítky zaměstnanců podniku.

Nicméně čas, který majitele získali, díky výše zmíněnému moratoriu využili k jednají s Národní galerií Praha o podmínkách nájmu a s bankou o odložení splátek úvěru.

“Jsme rádi, že se naskytla tahle možnost, umožňuje nám po uvolnění restrikcí otevřít terasu s výčepem a připravit změny původního konceptu, který na Hrad přiláká Pražany i české turisty a uživí se,” dodává zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek.

Příští týden se Kuchyni otevře pivní terasa a později snad i restaurace. Propuštěný personál se do práce ale zatím nevrátí. O případné zákazníky se dočasně bude starat manažer restaurace a její šéfkuchař. O tom, zda se do zaměstnání vrátí další lidé, rozhodne až následný vývoj.