Maďarsko vyčlení na záchranu ekonomiky před dopady viru až pětinu HDP země

Viktor Orbán přednáší v parlamentu svůj projev

Viktor Orbán přednáší v parlamentu svůj projev Zdroj: ČTK / AP

Maďarský premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci v Budapešti (31.1.2020)
Summit EU o rozpočtu: Maďarský premiér Viktor Orban
Premiér Viktor Orbán v Maďarsku prosadil posílení moci vlády (30. 3. 2020)
4
Fotogalerie

Maďarský premiér Viktor Orbán představil nová opatření na ochranu ekonomiky před dalšími dopady koronaviru. Vláda mimo jiné zajistí domácím podnikům subvencované půjčky v objemu více než dvou bilionů forintů (přes 150 miliard korun). Deficit rozpočtu pro letošní rok vzroste z plánovaného jednoho procenta na 2,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Kabinet chce na pomoc vynaložit také 450 miliard forintů (zhruba 34 miliard korun) na podporu investic a bude hradit část mezd těch zaměstnanců, jejichž pracovní doba se v důsledku šíření koronaviru zkrátí. Důchodci pak obdrží jednu měsíční penzi navíc, a to ve čtyřech splátkách, píše agentura Reuters.

Vláda plánuje rovněž opatření na podporu konkrétních odvětví, například cestovního ruchu, potravinářského průmyslu či stavebnictví. Už dříve navíc vyhlásila moratorium na splátky půjček podniků i domácností, a to do konce letošního roku.

Celková hodnota programu na podporu ekonomiky včetně opatření centrální banky by měla činit 18 až 20 procent HDP. Cílem vlády je podle Orbána vytvořit tolik nových pracovních míst, kolik zničí negativní dopady koronaviru.

Premiér zdůraznil, že vláda musí bojovat proti šíření koronaviru a zároveň i proti jeho ekonomickým důsledkům. Úkolem je podle něj „zachránit lidské životy a zabezpečit budoucnost“, informuje agentura MTI.

V Maďarsku je podle vládního serveru koronavirus.gov.hu zatím potvrzeno 744 onemocnění COVID-19. Nemoci, kterou nový typ koronaviru způsobuje, už podlehlo 38 lidí.