Majitel obchodů Zara se kvůli koronaviru propadl poprvé do ztráty

Zara

Zara Zdroj: Reuters

Zara
Zara
Zara
4
Fotogalerie

Španělský prodejce oděvů Inditex, který mimo jiné vlastní řetězec obchodů Zara, se v prvním čtvrtletí poprvé propadl do ztráty. Důvodem byla koronavirová pandemie, která donutila firmu zavřít tisíce obchodů po celém světě. Čistá ztráta za únor až duben činila 409 milionů eur (téměř 11 miliard korun) ve srovnání se ziskem 736 milionů eur ve stejném období loni, oznámila firma.

Analytici v anketě společnosti FactSet ztrátu sice čekali, ale pouze 161 milionů eur. Tržby se snížily na 3,3 miliardy eur z 5,9 miliardy eur před rokem. Internetový prodej nicméně v dubnu vzrostl o 95 procent, upozornila agentura Reuters.

V květnu se začaly obchody postupně otevírat a firma očekává, že všechny její obchody na důležitých trzích budou otevřeny do konce června. V květnu tržby v obchodech a na internetu v místních měnách klesly o 51 procent. V týdnu od 2. do 8. června se její tržby při konstantních měnných kurzech snížily o 34 procent.

Inditex vlastní celkem osm značek, vedle značky Zara také třeba Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Uterqüe či Oysho. Firmu založil Amancio Ortega, který je nyní jedním z nejbohatších lidí světa. První prodejnu Zara otevřel Inditex v roce 1975 ve španělském městě La Coruňa. V prosinci 1988 podnik zahájil prodej mimo Španělsko, a to v Portugalsku. V České republice začala firma působit v roce 2001. Podnik má téměř 7500 obchodů ve zhruba stovce zemí.