Nejpozději za pár měsíců naše ekonomika opět poroste, tvrdí německý ministr hospodářství

Peter Altmaier

Peter Altmaier Zdroj: profimedia

Peter Altmaier
2
Fotogalerie

Pokles německé ekonomiky způsobený pandemií nemoci COVID-19 se po letních prázdninách podaří zastavit a nejpozději od října již hospodářství opět poroste. V rozhovoru s listem Bild am Sonntag to řekl německý ministr hospodářství Peter Altmaier.

V celém letošním roce počítá Altmaier s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o zhruba šest procent, v příštím roce by se však podle něj mohl HDP zvýšit o více než pět procent. Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.

Ministr rovněž uvedl, že situace na německém trhu práce by se od listopadu měla začít zlepšovat. Jeho cílem je vrátit do roku 2022 zaměstnanost na úroveň z období před příchodem koronavirové krize, napsala agentura Reuters.

Altmaier nicméně upozornil, že ho znepokojuje tempo šíření koronaviru ve Spojených státech. "Pandemie, která se tam dostává mimo kontrolu, má velké dopady na světovou ekonomiku," dodal.

V prvním čtvrtletí německá ekonomika klesla proti předchozím třem měsícům o 2,2 procenta. Zaznamenala tak nejhlubší propad od globální finanční krize v roce 2009. Ve druhém čtvrtletí se počítá s ještě mnohem výraznějším poklesem, německý spolkový úřad svůj rychlý odhad zveřejní v polovině příštího měsíce.