Nezvládnutá pandemie? Británii hrozí nedostatek ochranných prostředků proti koronaviru

Britským zdravotníkům hrozí, že jim dojdou ochranné prostředky.

Britským zdravotníkům hrozí, že jim dojdou ochranné prostředky. Zdroj: Reuters

Britským nemocnicím začíná chybět ochranné vybavení potřebné kvůli ochraně zdravotníků před nákazou koronavirem.

O víkendu by tak na četných jednotkách intenzivní péče v zemi mohly dojít zásoby doporučovaných jednorázových ochranných obleků s dlouhým rukávem, které odpuzují vlhkost. Informují o tom světové agentury.

Skladové zásoby podle oficiálních údajů už došly a úřady proto povolily užívání jiných typů ochranných oděvů. Jejich rozhodnutí dnes ale narazilo na kritiku odborů, které se obávají, že se tak zvýší riziko nákazy pro personál.

Odborová organizace British Medical Association (BMA) uvedla, že zdravotníci nemají ohrožovat sebe samé, aby zachránili druhé. "Příliš mnoho lékařů a jiných zdravotnických pracovníků už přišlo o život," upozornil Chaand Nagpaul z BMA.

Že se lékaři a ošetřovatelé nemocných necítí být při své práci dostatečně chráněni, zjistil už průzkum BMA a instituce zajišťující výchovu zdravotnického personálu Royal College of Nursing.

Britský státní zdravotní systém NHS je chronicky podfinancovaný a v problémech, připomněla nyní agentura DPA. Podle britských médií už v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo nejméně 50 jeho zaměstnanců.

Podle pátečních údajů podlehlo v zemi koronaviru už téměř 15.000 lidí. Statistiky jsou ale méně spolehlivé než v jiných zemích, protože se v Británii méně testuje.