Nizozemsko zakáže kvůli koronaviru na Silvestra ohňostroje

Nizozemsko musí letos ohňostroje oželet

Nizozemsko musí letos ohňostroje oželet Zdroj: Profimedia.cz

Nizozemsko musí letos ohňostroje oželet
Nizozemsko musí letos ohňostroje oželet
3
Fotogalerie

Oslavy příchodu nového roku se budou muset v Nizozemsku letos obejít bez ohňostrojů. Vláda se je totiž rozhodla zakázat. Chce tím zabránit tomu, aby se lidé při odpalování zábavní pyrotechniky zranili, a dál tak zatížili zdravotnický systém, který se potýká s pandemií covidu-19.

"Je velmi nezodpovědné letos odpalovat ohňostroje. Je tu velká šance, že budete chyceni a dostanete vysokou pokutu," varoval nizozemský ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus. Podle něj je Silvestr bez ohňostroje i způsobem, jak poděkovat zdravotníkům. "Přidejte ke slovům i činy," vyzval.

Kdo na přelomu starého a nového roku ohňostroj přesto odpálí, dostane pokutu přinejmenším 2600 korun a také záznam do trestního rejstříku. Zákaz se nevztahuje na drobné petardy a dělbuchy či prskavky.

Nizozemští dravotníci v souvislosti s odpalováním větších dělbuchů a ohňostrojů na přelomu loňského a letošního roku zaznamenali 1300 zraněných. Téměř 400 z nich skončilo v nemocnici.

Obor zábavní pyrotechniky dostane od vlády odškodné ve přes miliardu korun. I obchodníci, kteří se již ohňostroji zásobili, budou moci z kompenzačního fondu peníze čerpat. Nakoupené zboží přitom budou moci uskladnit a prodat v příštím roce.