PŘEHLEDNĚ: Blatný představil systém, podle kterého se budou upravovat omezení

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) Zdroj: ČTK / Ondřej Deml

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
2
Fotogalerie

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představil protiepidemický systém České republiky. Jeho součástí je pravidelné vyhodnocování míry rizika nákazy koronavirem v rámci pětistupňové škály. Ke každému stupni je přiřazena sada restrikcí. Česko se momentálně co do vážnosti situace nachází na stupni číslo čtyři. „Pokud to vydrží do středy příštího týdne, tak bychom od dalšího pondělí mohli rozhodovat o rozvolnění,“ uvedl ministr. Všech pět pásem rizika nicméně vyžaduje, aby kvůli příslušným opatřením proti COVID-19 platil nouzový stav. 

Rizikové skóre protiepidemického systému (PES) ministerstva zdravotnictví bude zveřejňováno od 16. listopadu. Číslo na škále nula až sto se bude vypočítávat denně. Ve čtvrtek bylo 70, což by znamenalo čtvrtý, druhý nejvyšší stupeň označený červenou barvou.

Pokud by se hodnocení udrželo mezi 61 a 75 body do příští středy, ministr Jan Blatný (za ANO) by vládě navrhl zmírnění opatření.

Systém PES počítá s pěti barevně odlišenými pásmy. Nejmírnější je zelené do 20 bodů, druhé žluté do 40 bodů, třetí oranžové do 60 bodů, čtvrté červené do 75 bodů a páté fialové v případě ještě vyššího skóre. Na každý stupeň jsou navázaná konkrétní opatření.

Pro přechod do vyššího stupně rizika a zpřísnění opatření bude třeba číslo vyšší úrovně po dobu tří dnů, pro pokles do nižšího pásma by pak nižší hodnoty měly vydržet týden. V nižších rizikových pásmech lze podle Blatného opatření uvolňovat i regionálně.

Obecně pro vnitřní a venkovní hromadné akce budou podle systému platit následující pravidla: Při pátém, nejrizikovějším stupni, se mohou shromáždit jen dvě osoby, při čtvrtém šest. V prostředním pásmu se počítá s omezením na 50 osob venku a deset uvnitř, v druhém nejmírnějším pak na 100 osob venku a 50 uvnitř. Při prvním, nejmírnějším stupni se pak bude moci sejít 500 osob venku a 100 uvnitř.

PES a omezení byznysu

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý varuje, že parametry protiepidemického systému znemožní základní ekonomické fungování celých sektorů ekonomiky v řádu mnoha dalších měsíců.

V maloobchodě bude platit omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva, ve třetím stupni bude muset mít jeden člověk 15 metrů čtverečních sám pro sebe. Toto nejpřísnější omezení bude platit i ve čtvrtém a pátém stupni při provozu vybraných prodejen se základními potřebami.

Ve třetím a čtvrtém stupni rizika budou moci být otevřeny jen vybrané obchody a výdejny zboží. V provozu budou moci být v době mimo zákaz vycházení, v neděli a státní svátky nebudou moci fungovat.

V případě nákupních center bude ve druhém stupni rizika omezena otevírací doba stravovacích zón a dětských koutků do 22:00. Ve třetím stupni bude v jídelnách možný prodej jen přes výdejní okna, dětské koutky budou muset být uzavřeny.

Služby s provozovnou budou muset být uzavřené jen ve čtvrtém a pátém stupni rizika. V dalších stupních se budou muset řídit režimovými a organizačními opatřeními. 

Ubytovacíslužby budou moci fungovat v běžném režimu do třetího stupně rizika. Ve čtvrtém a pátém stupni bude jejich provoz omezen.

Lázeňská zařízení se budou muset do třetího stupně řídit režimovými opatřeními, ve čtvrtém a pátém stupni budou moci poskytovat jen zdravotní služby.

Stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 6:00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okna.

V nejnižším stupni rizika není omezen počet hostů u stolu, ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím stupni se k jednomu stolu budou moci posadit nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni navíc bude moci být restaurace naplněna jen na polovinu své kapacity. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22:00 a 06:00.

Profesionální sportovní soutěže by se už kvůli koronaviru v Česku zastavovat neměly. I v nejvyšším stupni rizika zůstávají zachovány profesionální soutěže, ale ve zvláštním režimu. Ochozy by se ale měly zaplňovat výrazně později a jen skromně. I ta nejmírnější opatření počítají s omezením na maximálně 1000 lidí venku a 500 uvnitř.

Wellness centra a bazény budou muset být při dvou nejrizikovějších epidemických stupních uzavřeny s výjimkou poskytovatelů zdravotních služeb. Při pátém, nejrizikovějším stupni, se mohou shromáždit jen dvě osoby, při čtvrtém šest. V prostředním pásmu se počítá s omezením na 50 osob venku a deset uvnitř, v druhém nejmírnějším pak na 100 osob venku a 50 uvnitř. Při prvním, nejmírnějším stupni se pak bude moci sejít 500 osob venku a 100 uvnitř.

Na kulturní produkce budou moci diváci chodit jen v případě, že na pětistupňové stupnici opatření proti šíření koronaviru bude platit první nebo druhý stupeň. I tak ale budou platit přísná omezení co do počtu přítomných diváků a jejich rozdělení do sektorů.

„Index nebude využíván jako robotický systém, vyhodnocení epidemické situace a nastavení opatření budou vždy provádět lidé - experti,“ řekl ministr. Tento tým pak podle Blatného bude vládě navrhovat doporučení pro zpřísnění nebo uvolnění opatření.

Výpočet čísla bude vycházet z reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů a počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel v obecné a seniorské populaci.

PES a školy

Při zlepšení epidemie na čtvrtou úroveň z pěti by se do škol mohl vrátit zbytek prvního stupně a na druhém stupni by se třídy po týdnech střídaly. Při třetí úrovni by se umožnilo střídání tříd i ve středních školách a do vysokých by se vrátily první ročníky. Ve dvou nejnižších úrovních nákazy by školy fungovaly normálně s výjimkou univerzit třetího věku.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by měla matice opatření postupu při zhoršení nebo zlepšení epidemické situace více reflektovat, že firmy dělají vše pro to, aby jejich provozy byly maximálně bezpečné.

Dlouhý dodává, že podnikatelé si nepřejí neřízené rozvolňování vládních opatření, kvůli kterému by pak za několik dní museli uzavírat své provozovny znovu. Zároveň pro ně ale musí mít ekonomický smysl některé provozovny vůbec znovu otevřít. Protiepidemický systém představený ministrem zdravotnictví ale tento fakt nezohledňuje, podotkl šéf Hospodářské komory.