Organizátoři kulturních akcí si díky nové pandemické podpoře rozdělí 300 milionů

Lubomír Zaorálek, ministr kultury

Lubomír Zaorálek, ministr kultury Zdroj: E15 Michael Tomeš

Organizátory kulturních akcí, kteří mají kvůli pandemii koronaviru propad příjmů nejméně 50 procent, podpoří peníze z nové výzvy programu COVID Kultura. Iinformovalo o tom dnes ministerstvo průmyslu a obchodu, které program připravuje s ministerstvem kultury.

Nová výzva má k dispozici 300 milionů korun a rozhodné období je 1. června až 30. září letošního roku. Jeden žadatel může dostat maximálně pět milionů korun. Žádosti začne Ministerstvo průmyslu a obchodu přijímat 3. srpna.

„Přestože se nám podařilo s ministerstvem zdravotnictví domluvit již v květnu postupný plán uvolňování pro kulturu, stále není možné organizovat velké kulturní akce tak jako v období před covidovou pandemií,“ připomněl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

O podporu mohou žádat umělci, pořadatelé hudebních festivalů, provozovatelé hudebních klubů, technické firmy, které zajišťují kulturní akce, orchestry, divadla, nevládní neziskové organizace v oblasti kultury či pořadatelé cirkusů a nového cirkusu.

„Žadatelé tedy mohou získat dotaci na provozní náklady za měsíce červen, červenec, srpen a září a budou se tak moci plně soustředit na říjnové zahájení zimní sezony. Program získal již před časem notifikaci Evropské komise, peníze můžeme ihned vyplácet,“ uvedl ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vinkler.

Žádosti bude možné podávat do 22. září.

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub