Lázeňství mají pomoci další vouchery. Jejich čerpání vázne, loni klienti využili pětinu slev

Lázně Luhačovice

Lázně Luhačovice Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Lázně Luhačovice
.
Podpora lázeňství prostřednictvím slevových voucherů bude letos pokračovat v novém a pro větší podniky vstřícnějším režimu.
Majitelé jednotlivých lázní budou moci čerpat v rámci všech programů až 1,8 milionu eur, meziročně dvojnásobek.
Nový program COVID – Lázně II minulý týden schválila Evropská komise.
8
Fotogalerie

Podpora lázeňství prostřednictvím slevových voucherů bude letos pokračovat v novém a pro větší podniky vstřícnějším režimu. Majitelé jednotlivých lázní budou moci čerpat v rámci všech programů až 47 milionů korun. Meziročně je to více než dvojnásobek. Program COVID – Lázně II schválila minulý týden Evropská komise.

Šéf Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha zvýšení podpory vítá, avšak loňský program hodnotí střízlivě. Pomohl prý především menším a středně velkým lázním. Největším pak příliš nepomůže ani stávající zvýšení limitu.

„Do horního limitu čerpání se počítají i ostatní podpůrné programy, takže velké lázně nebo skupina lázní se stejným vlastníkem narazí na strop za pár měsíců,“ hodnotí Bláha s tím, že do hospodaření větších lázní se může vliv voucherů promítnout paradoxně nepříznivě.

„Vyčerpání limitu totiž znamenalo, že klienti přišli o slíbenou slevu a s lázněmi budou mít spojenou negativní zkušenost,“ doplnil Bláha. Takovými lázněmi jsou podle něj například Luhačovice a Jáchymov, které sám řídí a spoluvlastní.

Lázně za loňský rok celkově přijaly kolem 37 tisíc voucherů, díky nimž inkasovaly zhruba 150 milionů korun, sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj. Rezort přitom měl připravených 250 tisíc voucherů v hodnotě rovné miliardy.

I přesto například Františkovy Lázně vnímají program jako úspěšný. „Přijali jsme asi 1800 voucherů, což je zhruba sedm milionů korun tržeb. Program do lázní přivedl i zcela nové klienty,“ hodnotí šéf lázní Josef Ciglanský. Větší problém vnímá v současných restriktivních opatřeních, která samoplátcům znemožňují léčení v lázních.

„U nás je už více než jeden a čtvrt milionu obyvatel, kteří prošli covidem. A právě lázeňství může být nosným pilířem v postcovidové rehabilitaci. Jenže ti, kteří si chtěli péči v lázních zaplatit ze svého, teď musejí zůstat doma,“ kritizuje Ciglanský s tím, že v lázních platí velmi přísná protikoronavirová opatření stejně jako povinné testování hostů i zaměstnanců.

Pandemická omezení už vedla k prvním vážným finančním problémům v oboru. V únoru požádal o ochranu před věřiteli tandem lázní, které mají zhruba pětiprocentní podíl na tuzemském trhu. Jsou to vlastnicky propojené Léčebné lázně Bohdaneč a Lázně Teplice nad Bečvou, obě se odvolávají na ztrátový provoz kvůli brutálnímu propadu počtu klientů.

Slevu ve výši čtyř tisíc korun lze uplatnit při lázeňském pobytu, který trvá minimálně šest nocí a zahrnuje pět procedur.