Počty nakažených koronavirem opět rostou. Česko se v sobotu vrátilo na květnové hodnoty

Vývoj vakcíny proti covidu ve formě spreje ve Francii (15.9.2021)

Vývoj vakcíny proti covidu ve formě spreje ve Francii (15.9.2021) Zdroj: Reuters

Vývoj vakcíny proti covidu ve formě spreje ve Francii (15.9.2021)
Vývoj vakcíny proti covidu ve formě spreje ve Francii (15.9.2021)
Vývoj vakcíny proti covidu ve formě spreje ve Francii (15.9.2021)
Koronavirus ve Francii: Očkování
Koronavirus ve Francii: Očkování
6
Fotogalerie

V sobotu přibylo v Česku 550 potvrzených případů covidu. Je to nejvyšší víkendový nárůst od 15. května. Počet hospitalizovaných se ale snížil o 23 na 217 pacientů. V těžkém stavu je 37 z nich. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy kleslo z 1,32 na 1,29. Nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování epidemie, se drží od konce srpna. Průměrná týdenní incidence covidu mírně stoupla na 41 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V mezitýdenním srovnání byly počty odhalených případů tento týden vyšší v pěti ze šesti dní. Výjimkou bylo pouze úterý, na které připadal svátek. Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin, návratem lidí do práce, dětí do škol a celkově větší mobilitou ve společnosti.

Pro vývoj epidemie a případné zpřísňování či uvolňování opatření je nyní ale spíš než počet zjištěných nákaz rozhodující, kolik lidí s koronavirem skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Na začátku tohoto týdne bylo s covidem-19 hospitalizováno 226 lidí, do soboty tedy jejich počet klesl o devět. Pacientů v těžkém stavu je zhruba stejně. Podle epidemiologa Rastislava Maďara už není většina lidí vůči covidu vnímavá tak, aby u nich způsobil vážnější stav, protože nemoc buď prodělali, nebo jsou očkovaní, případně oboje.

Video placeholde
Pravidla pro třetí dávku očkování proti covidu-19 • Videohub

Epidemická situace se liší v jednotlivých krajích. Nejhorší zůstává v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 60 nakažených. V Moravskoslezském kraji je incidence 57, v Jihočeském kraji 51. Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde za uplynulý týden připadá na 100.000 obyvatel 12 případů koronaviru. V Královéhradeckém kraji je incidenční číslo 15, v Libereckém kraji 16.

Od začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 1,693.790 případů nákazy. Většina lidí se z nemoci již vyléčila. S koronavirem naopak zemřelo 30.478 nakažených. V posledních šesti dnech eviduje ministerstvo 11 obětí. Ve středu zemřelo s koronavirem pět lidí, což je nejvíce od 10. června. Loni touto dobou umíraly zhruba dvě desítky nakažených za den.