Polsko se otevírá světu. V sobotu umožní vstup do země lidem z členských zemí EU

Varšava, ilustrační foto

Varšava, ilustrační foto Zdroj: Nicola CC BY 2.0 Flickr

Polský premiér Mateusz Morawiecki
Krakov, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Polsko otevře 13. června hranice se sousedními zeměmi, které jsou členy Evropské unie. Podle agentury PAP to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki. Hranice země uzavřela v březnu v rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru.

"Přijali jsme rozhodnutí, které se týká hranic. Od 13. (června) jsme se rozhodli otevřít hranice pro členské země Evropské unie," prohlásil předseda vlády na tiskové konferenci. V jiných státech, zejména v Latinské a Severní Americe, je podle jeho slov koronavirová situace nadále složitá. "Proto se (s otevřením hranic) omezíme na země EU," dodal.

Zároveň sdělil, že od 16. června budou zmírněna omezující opatření v mezinárodní letecké dopravě.

V Polsku podle údajů ministerstva zdravotnictví dnes večer registrují od počátku pandemie 27 842 osob, u nich se potvrdila nákaza koronavirem SARS-CoV-2. Z nich se více než 13 tisíc uzdravilo, ale 1206 zemřelo.

Polsko oznámilo otevření svých hranic České republice jako poslední z jejích sousedů, učiní tak ale nikoli jako poslední. Česko má už od minulého týdne otevřené hranice se Slovenskem a s Rakouskem. Německo stále vyžaduje od přijíždějících Čechů, aby prokázali nutný důvod pro vstup do země. Berlín už dal ale najevo, že opatření vůči Česku chce zrušit k 15. červnu, což dnes potvrdil i ministr vnitra Horst Seehofer.