Praha do konce roku odpustí restauracím nájem za zahrádky, schválili zastupitelé

Předzahrádka v Praze.

Předzahrádka v Praze. Zdroj: Profimedia.cz

Restaurační zahrádka v Praze.
Malostranské náměstí je oázou klidu. Auta už jsou konečně pryč, těší se lidé vysedávající pod stromy.
Do českých restaurací se pomalu začne vracet život, (15.04.2020).
Do českých restaurací se pomalu začne vracet život, (15.04.2020).
Do českých restaurací se pomalu začne vracet život, (15.04.2020).
9
Fotogalerie

Na vychlazené pivo na čerstvém vzduchu na zahrádce se těší nejen běžní Češi, ale i restauratéři, pro které se zahrádky stanou za měsíc klíčovým zdrojem výdělku. Pražští zastupitelé ve čtvrtek jednomyslně schválili, že hospodským uleví a do konce roku jim odpustí nájemné za předzahrádky a poplatek za zábor veřejného prostranství.

V rámci uvolňování vládních opatření mohou restaurace nejprve na konci května otevřít zahrádky, o dva týdny později pak i vnitřek provozoven. Mnoho pražských restauratérů, kteří se potýkají s finančními problémy kvůli zákazu činnosti, upozornilo, že nájem za zahrádky je v metropoli velmi drahý. Hospodští musí platit denně až sto korun na metr čtvereční.

Praha proto odpustí v období od 14. března do konce roku nájem zcela. „Na restauratéry a obchodníky dopadají vládní opatření hodně tvrdě a po zmírnění zdravotnické krize nás čeká velký úkol, jak poptávku znovu stimulovat. Proto až do konce roku odpouštíme poplatky i nájemné za předzahrádky a umožňujeme zdarma provoz před provozovnou," řekl náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Odpuštění nájmu se nebude týkat restaurací, které jsou s městem v soudním sporu. Opatření je zaměřené na existující zahrádky, o ty nové je třeba si standardně zažádat. „Nejdeme proti vládním nařízením. Samozřejmě každá předzahrádka musí respektovat vládní nařízení a zprovoznit zábor v momentě, kdy jim to ministerstvo zdravotnictví a vláda dovolí,“ řekl náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09).

Praha navíc nebude účtovat poplatek za zábor veřejného prostranství. „Myšlenka je taková, aby každý podnikatel, který má provozovnu na území Prahy, mohl vyndat své zboží na stolky, aby si je kolemjdoucí mohli zakoupit,“ dodal Hlaváček. Odpuštění nájmů a poplatků se týká i farmářských trhů.

Hotely také nebudou muset do konce roku odvádět městu ubytovací poplatky. Magistrát a městské části všemi těmito opatřeními přijdou o zhruba 344 milionů korun.

Jen za zahrádky ročně zaplatí restauratéři více než sto milionů korun, drtivou většinu Praze 1. Starosta centrální městské části Petr Hejma (STAN) řekl, že radnice přijde kvůli zrušení nájmů u zahrádek letos asi o 60 milionů korun. Městská část podle něj připravila další opatření na podporu podnikatelů. „Jsem rád, že Praha 1 může v tomto směru pomoci. A doufáme, že podnikatelé to vrátí zase zpátky tím, že třeba přizpůsobí své sortimenty nejen pro místní, ale i pro tuzemské příchozí do Prahy, protože na ty bude se třeba zaměřit,“ řekl Hejma.

Na těchto opatřeních je jednomyslná shoda napříč zastupitelskými kluby. „Opatření mají okamžitě podpořit restaurace a alespoň trochu zmírnit ekonomické dopady pandemie,“ řekl k návrhu předseda pražské ODS Tomáš Portlík.