Zavření obchodních center zlomilo vaz síti veganských restaurací Vegg-go

Restaurace Vegg-go

Restaurace Vegg-go Zdroj: Michael Tomeš, E15

Restaurace Vegg-go
Zdeněk Jahoda, aktuálně většinový majitel společnosti Simple Food provozující bistra Vegg-go.
Jan Hanuš již ve Vegg-go aktivní není.
4
Fotogalerie

Zakladatel výrobce müsli Emco Zdeněk Jahoda podal insolvenční návrh na svou společnost Simple Food. Provozovatel veganských bister a restaurací Vegg-go nemá kvůli aktuální situaci na splácení svých závazků věřitelům. Celkový dluh převyšuje 125 milionů korun. Většinu provozoven má Vegg-go v obchodních centrech, která jsou aktuálně kvůli koronaviru z velké části zavřená.

„Už jsem nedokázal pokračovat dál. Byly tam závazky z minulosti, ale největší komplikací je samozřejmě současná situace,“ řekl serveru E15.cz Jahoda, který drží v Simple Food 75 procent. Zbytek patří podnikateli Janu Hanušovi. Původně Jahoda a Hanuš ovládali Vegg-go napůl. 

Celkem má Vegg-go podle zveřejněného insolvenčního návrhu 164 věřitelů. Většinu ze 125 milionů korun dluží společnost na základě půjček svým majitelům či jejich firmám. Dohromady 53 milionů dluží restaurace Jahodově skupině Emco Holding. Pohledávku ve výši 26 milionů má vůči Simple Food její druhý spoluzakladatel Hanuš. Přibližně 13 milionů korun si provozovatel restaurací půjčil přímo od Jahody jako fyzické osoby. 

„V březnu došlo k převodu ochranné známky Vegg-go na jednoho partnera. Až se situace vrátí do normálu, rád by pokračoval v provozu některých poboček,“ dodal Jahoda. Jméno partnera neupřesnil. 

„Pokud došlo výlučně jen k převodu ochranné známky, a ne celého podniku, zůstávají závazky z podnikatelské činnosti na straně původního majitele,“ komentoval to advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal.   

Vegg-go má aktuálně osm poboček, zaměstnává osm desítek lidí. Ještě v roce 2017 provozovala společnost dvojnásobný počet bister a restaurací a spřádala plány na evropskou expanzi.