Šetřit začíná i majitel Googlu a bitcoin následuje rytmus akcií

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Úspory v Alphabetu

Omezení náboru nových pracovníků po zbytek roku, přehodnocení investic do datových center a výdajů na cestování a marketing. Taková opatření oznámil šéf technologického gigantu Alphabet Sundar Pichai. Jde o dosud nejdrastičtější omezení, se kterým provozovatel Googlu od začátku pandemie přišel. Na firmu dopadá pokles příjmů z inzerce.

Trump zmírní karanténu

Prezident Spojených států Donald Trump ve čtvrtek oznámí plán na zmírnění restrikcí, které uvalují na Američany povinnost zůstat doma. Trump míní, že v některých částech USA už pandemie dosahuje vrcholu.

Americký tlak na Čínu sílí

Mezitím ale může růst napětí mezi Čínou a Spojenými státy. Trump oznámil, že se jeho vláda snaží zjistit, zda byl koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo mezitím řekl, že Peking by "měl jít s pravdou ven" a sdělit, co ví. Pompeův úřad současně ve své zprávě uvedl, že Čína možná nedávno provedla v podzemních zařízeních menší jaderné testy, navzdory tomu, že mezinárodní pakt podobné aktivity zakazuje.

Bitcoin v akciovém rytmu

Hodnota kryptoměn nepřestává následovat vývoj na standardních trzích. Americké akcie během poslední seance klesly (index Dow Jones ztratil 1,86 procenta, S&P 500 umazal 2,2 procenta), aktuálně ale ztrácí i bitcoin. Během 24 hodin umazal necelá čtyři procenta ze své ceny. Jedna virtuální mince během čtvrtečního rána stála 6650 dolarů.

Ceny ropy u dna

I přes nedávnou dohodu v rámci uskupení OPEC+ o omezení těžby ropy se cenám suroviny nepodařilo výrazněji zotavit. Pohybují se kolem osmnáctiletých minim, důvodem jsou obavy z globálního hospodářského poklesu a snížení poptávky. Spojené státy hrozí zavedením cel na dovoz ropy, což má ulevit tamním těžařům.