Severní Korea oznámila první úmrtí na koronavirus, nakažených jsou statisíce

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un Zdroj: profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
2
Fotogalerie

Nejméně šest lidí zemřelo v Severní Koreji v souvislosti s koronavirovou nákazou, kterou severokorejské úřady označují za horečku neznámého původu. O úmrtích dnes informovala státní agentura KCNA. Země zaznamenala přes 350 tisíc lidí, kteří měli příznaky této nemoci. KLDR dlouho odmítala, že by se na jejím území rozšířila koronavirová nákaza, uvedla agentura AP. Jižní Korea, Čína či Rusko nabídly Pchjongjangu pomoc a vakcíny, KLDR o to zatím neprojevila zájem.

O prvních případech severokorejská státní média informovala ve čtvrtek. Tvrdí, že první případy nemoci se v zemi objevily na konci dubna. Od té doby mělo příznaky 350 tisíc lidí a 188 tisíc z nich je v izolaci. Za čtvrtek lékaři zaznamenali 18 tisíc případů nákazy.

U jednoho ze šesti zemřelých se prokázala nákaza variantou omikron, uvedla KCNA. Ostatní mrtví vykazovali příznaky nemoci. Severní Korea nemá dostatečné testovací kapacity a není ani známo, že by její obyvatelstvo bylo očkováno proti covidu-19. KLDR patří mezi několik zemí, jež neohlásily očkovací program proti covidu-19. Vedení izolovaného státu dlouho odmítalo, že by se v zemi koronavirus šířil, což ale odborníci zpochybňovali. Během epidemie úřady dále zpřísnily režim na hranicích.

Jaké jsou nové varianty covidu?

Video placeholde
• Videohub

Za změnou postoje a zveřejněním prvních informací o šíření nákazy může podle odborníků stát záměr požádat o pomoc zahraničí. Již dříve KLDR odmítla vakcíny z programu Covax, který je dodává do chudých zemí. Jižní Korea nabídla svému sousedovi zdravotnický materiál i vakcíny proti covidu-19. Poskytnout pomoc chce Severní Koreji i Čína, která ale zatím žádnou žádost od KLDR nedostala. „Pokud bude takový požadavek z Pchjongjangu, tak je (vakcíny) okamžitě dodáme,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Dodávku některých druhů vakcín komplikuje skutečnost, že KLDR nemá dostatečný počet mrazáků, v nichž je nutné přípravky skladovat. V minulosti ale Severní Korea zvládla očkovací kampaně proti dětské obrně či záškrtu. Hlavními slabinami místního zdravotnictví je nedostatek vybavení, léků, nízké platy lékařů a korupce. Ve venkovských oblastech, kde žije většina obyvatel KLDR, nejsou podle agentury AFP k dispozici oddělení s intenzivní péčí. Americká univerzita Johnse Hopkinse vyhodnotila v roce 2021 severokorejské zdravotnictví jako třetí nejhorší na světě, mnoho údajů o tamní zdravotní péči a kondici obyvatelstva ale chybí.

Rozšíření nákazy by podle agentury AP mohlo mít zničující dopad na hospodářství i na zdravotnictví v Severní Koreji. Ve čtvrtek země vyhlásila přísnou uzávěru. Severokorejský vůdce Kim Čong-un uvedl, že ohniskem nákazy je hlavní město Pchjongjang a dodal, že je nutné izolovat obytné a pracovní jednotky, aby se nákaza dále nešířila. Kim, který poprvé od začátku epidemie vystoupil v médiích v roušce, také kritizoval další severokorejské činitele, že šíření nákazy nedokázali předejít.

Podle jihokorejských odborníků šíření koronaviru v hlavním městě mohla ulehčit vojenská přehlídka na konci dubna, které se zúčastnily desítky tisíc lidí, aniž měli roušky a dodržovali rozestupy, uvedla agentura AFP. „Uspořádání vojenské přehlídky s účastí velkého počtu lidi, zatímco v sousední Číně zuří varianta omikron, ukazuje, že Pchjongjang měl příliš velkou důvěru ve svou schopnost předejít a bojovat proti nákaze,“ uvedl jihokorejský analytik Čchong Song-čchang. Další analytik Jang Mu-čin se domnívá, že nákaza se do země rozšířila z Číny.