Švédové imunitu vůči koronaviru nezískali, druhá vlna epidemie se zemi nevyhne

„Nechoďte do tělocvičen, nechoďte do knihoven, neorganizujte večeře,“ vzkázal Švédům premiér Stefan Löfven.

„Nechoďte do tělocvičen, nechoďte do knihoven, neorganizujte večeře,“ vzkázal Švédům premiér Stefan Löfven. Zdroj: profimedia.cz

Švédsko v době pandemie
Švédsko v době pandemie
Švédsko v době pandemie
Švédsko v době pandemie
Švédsko v době pandemie
6
Fotogalerie

Málokterou zemi sledují média v souvislosti s koronavirem tak přísně jako Švédsko. Země na jaře vybočila z řady států, které s pandemií bojují přísnými pravidly a lockdowny. Čekalo se proto, jak bude švédská taktika mírnějších omezení vykoupená vyšším počtem obětí vypadat na podzim. Nyní, kdy se počet obětí opět stoupá, je jisté, že se skandinávská země druhé vlně nevyhne.

Ve Švédsku dosud podle statistik Worldometers zemřelo v souvislosti s koronavirem přes 6300 lidí, většina na jaře. Nyní ale opět přibývají počty případů nákazy i obětí, denně umírá deset až třicet lidí. 

Už v pondělí premiér Stefan Löfven oznámil, že se na veřejnosti bude smět setkávat pouze osm lidí. Dosud to bylo padesát až tři stovky podle typu události.

Premiér si zároveň posteskl, že Švédi nejsou v dodržování doporučení tak důslední jako na jaře. „Nechoďte do tělocvičen, nechoďte do knihoven, neorganizujte večeře,“ vzkázal Löfven. Zároveň zopakoval, že vláda nevěří ve smysluplnost zavírání ekonomiky a považuje dosud přijatá pravidla za dostatečná. Ta zahrnují mimo zákaz prodeje alkoholu v restauracích po desáté večerní hodině či omezení jejich kapacit.

Švédsko přitom obyvatelům dosud nedoporučilo plošné nošení roušek. Představitel Světové zdravotnické organizace Michael Ryan přitom na dotaz švédského novináře uvedl, že ústenky fungují a obyvatelé zemí s komunitním přenosem by je měli používat.

Vláda ve Stockholmu opakovaně tvrdila, že cílem jejího přístupu není dosažení kolektivní imunity. Někteří zastánci této teorie ale ve Švédsku viděli určitý vzor, který by mohl fungovat. Tvrdili, že pokud se pandemii na jaře nechá volný průběh a protilátky získá dostatek lidí, příznivě se to projeví na podzim.

„Na podzim bude druhá vlna. Švédsko bude mít vysokou úroveň imunity a počet případů bude pravděpodobně poměrně nízký,“ předvídal v květnu v listu The Financial Times i hlavní epidemiolog země Anders Tegnell.

Nyní švédští experti připouštějí, že riziko opětovného rozjezdu pandemie oproti létu roste. „Nevracíme se ale k úrovni, na které jsme byli na jaře,“ podotkl Tegnell podle agentury Bloomberg. Löfven však obyvatele země varoval, že zima může být tvrdá, pokud nebudou disciplinovaní. „Premiér má rozhodně pravdu, když říká, že musíme učinit více,“ přisvědčil Tegnell.

Pozn: Původní zpráva obsahovala nesprávnou informaci z ČTK, podle které zemřelo 18.11. ve Švédsku za jediný den 96 lidí. Agentura posléze zprávu upravila, vysoký počet zemřelých byl dán opožděným hlášením úmrtí za delší časový úsek.