Italská policie rozbila mafiánský gang. Vydělával na mrtvolách

Základní pracovní nástroje italských mafiánů. (ilustrační foto)

Základní pracovní nástroje italských mafiánů. (ilustrační foto) Zdroj: reuters

Italské Národní protimafiánské ředitelství sídlí na Via Giulia v Římě.
Italská policie podnikla jeden z největších zátahů proti mafii za poslední roky.
Protesty v Kalábrii proti působení ´Ndranghety, nejmocnější z italských mafií.
4
Fotogalerie

Policie v jihoitalské Foggii zatkla v pondělí čtyři desítky lidí podezřelých z práce pro mafii. Byl to jeden z největších zátahů proti italskému organizovanému zločinu za poslední roky. Informuje o tom britský deník The Guardian. Rozbitý gang, který úřady označují za „veřejného nepřítele číslo jedna“, se nelegálně obohacoval na koronakrizi.

Mezi zatčenými jsou Federico Trisciuoglio a Pasquale Moretti, které policisté považují za šéfy klanu. Skupina známá též jako „pátá mafie“ dlouhodobě terorizovala podnikatele v kraji Apulie. V době pandemie například zneužívala skutečnosti, že se řada firem ocitla ve finanční tísni, a půjčovala jim peníze s úrokovou sazbou přes 400 procent. Zaměřovala se také na pohřební ústavy ve Foggii, které jí musely odvádět poplatek padesát eur, zhruba 1320 korun za každé tělo.

„Mafii se dokonce podařilo podplatit člena zastupitelstva, jenž jim každý den poskytoval seznam zesnulých,“ uvádí hlavní žalobce v případu Ludovico Vaccaro. Gang měl ve městě rovněž na svědomí únorovou a březnovou sérii bombových útoků. Právě ty přiměly úřady, aby proti zločincům tvrdě zakročily.  

Mafie z Foggie je podle Vaccara poměrně mladá, v Apulii působí nejméně třicet let. Z hlediska velikosti ji nelze srovnávat s historicky nejvýznamnějšími klany, jako jsou 'Ndrangheta či Cosa Nostra. Vyznačuje se však vysokou mírou agrese a násilí. „Je to ten typ gangu, který hází mrtvoly prasatům, aby nezanechal stopy,“ míní žalobce. 

Úspěch nynějšího policejního zásahu považuje za velmi důležitý, neboť tak úřady vyslaly vzkaz italským podnikatelům sužovaným organizovaným zločinem. „Tato operace jim musí dodat odvahu, aby spolupracovali s úřady. Jedině tak se můžeme zbavit mafie, jež ožebračuje naše území,“ dodává Vaccaro.

V oblasti kolem Foggie působí nejméně tři další mafiánské klany. Živí se loupežemi, vydíráním a prodejem drog. Jejich historie sahá do pozdních sedmdesátých let minulého století. Jedním z nejnebezpečnějších je klan Cerignola proslulý pašováním kokainu a přepadáváním aut.

Zřejmě nejhorším mafiánským působištěm v zemi je poloostrov Gargano na jihovýchodě Itálie. Tamní gangy údajně zavraždily na 360 lidí, ale osmdesát procent z těchto násilných trestných činů se nikdy nepodařilo vyšetřit.