Učení na dálku bude povinné. V komunikaci s žáky má pomoci i pošta

Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Zdroj: Profimedia

Ministr školství Robert Plaga (ANO) předal 30. června 2020 vysvědčení žákům první třídy v ZŠ Petra Strozziho v Praze (30.6.2020)
Plaga rozdal zbylá vysvědčení, příští školní rok by podle něj mohl proběhnout již bez roušek, uvedl ministr v červnu.
3
Fotogalerie

Po případném dalším zavření škol kvůli koronoviru už nebude možné výuku obcházet. Z dětí, žáků a studentů, kteří by například on-line hodiny a zadávané úkoly ignorovali, se stanou záškoláci. Počítá s tím návrh novely školského zákona, který v pondělí projedná vláda. Šéf rezortu Robert Plaga (ANO) chce v této souvislosti od ministerstva financí až 1,5 miliardy korun na nákup počítačů.

Výuku na dálku jako součást povinné školní docházky zatím česká legislativa neupravovala. „Pokud nebude žák z distanční výuky omluven, půjde o stejný případ, jako by se neúčastnil běžné prezenční výuky,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Dodala, že cílem je i to, aby školy měly povinnost výuku zajistit.

Náhradní forma učení bude vázána na krizový stav definovaný krizovým zákonem nebo na uzavření škol z nařízení ministerstva zdravotnictví nebo krajské hygienické stanice.

„Děti, žáci a studenti jsou povinni vzdělávat se distančním způsobem s výjimkou dětí v mateřské škole, pro které není předškolní vzdělávání povinné,“ píše se v materiálu ministerstva školství.

Povinně chodí jeden rok do mateřských škol předškoláci. Na dálku se nemusí vzdělávat také v jazykových a základních uměleckých školách.

Formu výuky na dálku ministerstvo v návrhované změně zákona neupřesňuje. „Způsob poskytování vzdělávání a hodnocení výsledků vzdělávání distančním způsobem přizpůsobí škola podmínkám dítěte, žáka nebo studenta,“ uvádí předloha.

Problémy nastanou hlavně u dětí, které nemají počítač. „Chápu to tak, že pokud škola nedokáže zajistit, aby všechny děti měly odpovídající vybavení, bude muset v tomto směru přizpůsobit své nároky,“ řekl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý s tím, že učitelé třeba vylepí úkoly pro žáky na vchod školy nebo je rozešlou poštou.

Že distanční výuka bude mít různé podoby, připouští i šéf rezortu Robert Plaga (ANO). „Bude záležet na vybavení škol a na ekonomických možnostech rodin žáků,“ uvedl. „Nejde o to stanovit jednotný způsob, ale umožnit vzdělávání na dálku v případě nouzového stavu či mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví,“ dodal. 

Ministr si je vědom toho, že rozesílání úkolů poštou není ideální řešení. „Jednáme s rezortem financí o poskytnutí dotace školám na nákup počítačového vybavení, softwaru a připojení k internetu, a to nejenom pro učitele, ale i pro potřebné žáky,“ podotkl Plaga s tím, že jen základní školy by mohly už na podzim dostat až 1,5 miliardy korun.