Nebankovní úvěrové firmy se vzpamatovávají po pandemii. Propouštějí a vyhlížejí slabší čísla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nebankovní úvěrové firmy letos zažívají špatný rok. Pandemické měsíce spojené s uzavřením části ekonomiky znamenaly mnohdy dočasnou stopku pro jejich byznys. Obrovská nejistota ohledně schopnosti klientů splácet stejně jako útlum poptávky v těchto firmách způsobily propad tržeb asi o pětinu a vynutily si bolestivé řezy jako například propouštění až desítek lidí.

Výsledkem byl propad obchodů nebankovních úvěrářů spojený s propouštěním zaměstnanců, a to napříč hráči z oboru včetně velkých jmen. Další milník ve vývoji podnikání může nastat koncem letošního října, kdy by lidé, kteří využili splátkového moratoria, měli začít splácet. 

„V březnu jsme pozastavili poskytování úvěrů. Opětovně jsme začali finanční prostředky poskytovat od května, a to s vyšší mírou opatrnosti. V první fázi byly poskytovány pouze zajištěné úvěry,“ říká Zuzana Konečná z firmy Acema Credit Czech.

Firma podle svých slov nepřistoupila k propouštění zaměstnanců, jiné firmy z oboru se ale výpovědím nevyhnuly. „Nacházíme se ve výjimečné době a stejně tak jako v případě mnoha jiných společností podnikání Providentu bylo ovlivněno pandemií. Velikost našeho podnikání se momentálně zmenšila, proto musíme vše s tím související tomu přizpůsobit,“ říká šéf Providentu Viktor Boczán. 

Provident propustil v Česku bezmála pět desítek zaměstnanců, což představuje necelých deset procent lidí činných v jeho byznysu. V obdobné procentuální míře se propouštělo i ve společnosti Fair Credit. „Celá situace nám neumožnila udržet všechna pracovní místa,“ uvedl jednatel Fair Creditu Tomáš Konvička.

To odpovídá míře, v jaké klienti nebankovek využili možnost přestat splácet své půjčky. „Průměrně asi deset procent klientů našich společností požádalo o moratorium,“ říká šéf Asociace poskytovatelů spotřebitelských úvěrů Aleš Janků. 

Podle lidí pohybujících se na trhu nebankovních půjček na vrcholu pandemie lidé z nejvíce postižených sektorů jako například v pohostinství či automobilovém průmyslu prakticky přes noc přestali nabírat nové půjčky v obavách z toho, že přijdou o práci. Nebankovní úvěrové firmy zároveň podstatně zpřísnily kritéria pro půjčování peněz klientům, kteří se během pandemie prakticky přes noc stali podstatně rizikovějšími. 

„Poptávka po našich úvěrech podle nás vzroste po ukončení období moratoria, kdy předpokládáme, že bude klesat ochota bank poskytovat finanční prostředky klientům, kteří toto moratorium využili,“ soudí Konečná z Acema Credit Czech. Podle nebankovek má jejich byznys to nejhorší už za sebou.

„Dopady pandemie a karanténních opatření jsme pociťovali zhruba do konce května. Následně se poptávka po produktech vrátila na plánovanou úroveň a v posledních měsících ji naopak překonavá, což přisuzujeme odložené finanční potřebě našich klientů,“ zdůrazňuje šéf EC Financial Services Miroslav Kučírek.

Propadu zisků se nicméně nebankovní úvěráři letos zřejmě nevyhnou. Podle lidí z byznysu se výdělky nebankovních firem letos propadnou zhruba o pětinu. „Neumíme to ještě momentálně říct. Záleží na tom, co se stane s ekonomikou po prázdninách. Máme několik modelů, které neustále přepočítáváme. Osobně se kloním k hranici někde okolo 15 procent,“ říká Konvička z Fair Creditu.

Konkrétně firmy spekulují o tom, jaký podíl klientů nebude splácet ani po skončení splátkového moratoria koncem letošního října. Zásadní bude i vliv státních opatření během potenciální druhé vlny pandemie. „Pakliže by na podzim mělo přijít další zmrazeni ekonomiky či restrikce s dopadem na náš byznys typu dalšího splátkového moratoria, pak by plnění současných plánů bylo samozřejmě nereálné,“ dodává Kučírek. 

Podle zástupců asociace nebankovních společností budou klienti po ukončení období odkladu splátek zcela dezorientováni. „Naši klienti často ani nebudou vědět, co a kolik dluží. Proto spolupracujeme s neziskovými organizacemi i s ministerstvem financí a chceme nastavit komunikaci, která připomene nutnost spotřebitelské úvěry splácet,“ říká Janků s tím, že zhodnocení byznysové situace bude asociace schopna nabídnout až v závěru letošního roku.