Uzavřené provozovny dostanou dotaci 400 korun za pracovníka a den, uvedl ministr Havlíček

Místopředseda vlády, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Místopředseda vlády, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Jan Blatný, ministr zdravotnictví, Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu
2
Fotogalerie

Všechny provozovny uzavřené kvůli epidemii nového koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Schválila to vláda, uvedl na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda tak rozšířila dříve schválený program COVID gastro určený pro stravovací zařízení s alokací 2,5 miliardy korun. Tato suma podle dostupných materiálů zůstává. V případě jejího vyčerpání bude kabinet jednat o způsobu dalšího financování programu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že na program bude třeba šest miliard korun. Se zveřejněním výzvy a spuštěním příjmu žádostí se podle dokumentů počítá v průběhu ledna. MPO musí pro program zajistit notifikaci Evropské komise.

Na dotaci budou mít nárok podnikatelé, kterým byl omezen nebo zakázán prodej zboží či služeb alespoň v části období od 14. října loňského roku do letošního 10. ledna. Období může být podle vládních materiálů prodlouženo v návaznosti na vývoj pandemické situace.

Dotace 400 korun na den bude na zaměstnance, ale také spolupracující osoby samostatně výdělečně činné. Do výpočtu se nezahrnují zaměstnanci v odvětvích, která byla podpořena v programech COVID kultura, COVID ubytování a COVID sport.

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními mohou podle Havlíčka čerpat také plné náhrady mezd, odvodů, nájmu za čtvrtý kvartál loňského roku, případně i kompenzační bonus pro OSVČ.

V České republice nyní platí kvůli koronaviru nejpřísnější pátý stupeň protiepidemického systému. Restaurace mohou občerstvení prodávat jen přes výdejní okna. Je zakázán maloobchodní prodej s výjimkami, které mají potraviny, lékárny, drogérie, optiky nebo galanterie. Fungovat nesmí většina služeb, zavřená jsou fitness centra, posilovny, bazény či sauny. Hotely mohou hosty ubytovávat jen za služebním účelem.