Uzdravených lidí z koronaviru je v Česku stále ještě více než obětí

Nemocnice Na Bulovce

Nemocnice Na Bulovce Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

V sobotu přibylo v České republice 282 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od půlnoci pak další tři, vyplývá z nových dat ministerstva zdravotnictví.
Pražská Nemocnice Na Bulovce se stará o pacienty s koronavirem
3
Fotogalerie

V Česku se od nedělního rána zvýšil počet zemřelých s nemocí covid-19 o pět na 67. Uzdravených ministerstvo zdravotnictví  evidovalo v podvečer celkem 96. To bylo o 18 víc než ráno. Počet případů nákazy od sobotní půlnoci stoupl o 71 na 4543. 

Počet nových případů nákazy je v neděli zatím výrazně nižší než v sobotu, kdy v Česku mezi nakažené přibylo 282 lidí. V pátek ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 332 nových nemocných, nejvíce za předchozích sedm dní. V pátek však laboratoře také provedly 6889 testů, zatím nejvíc za jeden den. V sobotu bylo testů 6134, celkem zatím včetně opakovaných u stejného člověka podle údajů z dnešního rána 80.304.

Nejvíce nakažených lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Praha. V hlavním městě je 1147 lidí s covid-19, což znamená více než 84 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Z celkového počtu nakažených tak na Prahu připadá více než čtvrtina případů. Následuje Olomoucký kraj. Nejméně zasažený je Jihočeský kraj s necelými 19 případy na 100 tisíc obyvatel.

Z Česka má nemoc podle údajů hygieniků 86 procent nakažených, zbytek si ji přivezl ze zahraničí, zejména z Rakouska a Itálie. Nejvíce nemocných je ve věku mezi 45 a 54 lety, téměř pětina. Na děti do 14 let připadá přes pět procent. Seniorů nad 65 let, kteří jsou považováni za nejvíce ohroženou skupinu, je mezi nakaženými téměř 18 procent.

Nákup potravin: Jaké zásady dodržovat? >>>

V nemocnici bylo s onemocněním podle údajů ministerstva zdravotnictví k sobotě 383 lidí, z toho 86 ve vážném stavu. Jako vyléčení nebo do domácí karantény odešlo z nemocnic 183 lidí.