V sobotu přibylo 4635 lidí nakažených koronavirem. Jedná se o víkendový rekord

Koronavirus v Česku

Koronavirus v Česku Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
5
Fotogalerie

V sobotu přibylo v České republice 4635 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o skoro čtyři tisíce nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se méně testuje, a celkově pátý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie. V nemocnicích bylo 2085 pacientů s covidem, z toho 408 ve vážném stavu. V sobotu zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 22 lidí, celkový počet úmrtí se tak zvýšil na 948.

Od 1. března, kde se v zemi objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo už víc než 114 tisíc lidí, aktuálně je nakažených přes 58 tisíc. Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko tento pátek, kdy přibylo 8615 nakažených. Ve středu a ve čtvrtek přesáhl přírůstek pětitisícovou hranici. Víkendový rekord dosud držela minulá sobota 3. října s 2555 případy. Údaje o počtu sobotních testů či aktuálně hospitalizovaných zveřejní ministerstvo večer. V

sobotu tým Chytré karantény vyzýval lidi k tomu, aby i přes nepřízeň počasí chodili na testy, nepřišli podle něj totiž ani objednaní.

Vláda kvůli zhoršující se epidemické situace vyhlásila nouzový stav a zavedla řadu omezení, která se podle všeho znovu zpřísní. Hrozí i celkové uzavření země podobně jako na jaře. Rozhodnout by vláda měla asi po víkendu na základě názoru epidemiologů, s nimiž situaci v sobotu večer konzultoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

I když většina nakažených má mírný průběh nemoci nebo je úplně bez příznaků, výrazně roste počet hospitalizovaných a pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. Jsou obavy, zda při dalším strmém nárůstu zdravotnický systém situaci zvládne, ať už jde o speciální lůžka a přístroje pro vážně nemocné, nebo o personál. Strmě narůstá i počet zemřelých s covidem. Za tento týden přibylo do statistik zatím 187 úmrtí, nejvíc obětí - 44 - bylo ve středu, v pátek 42.

Nejvíce se covid-19 v poslední době šíří na Náchodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno asi 558 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhý nejvýraznější nárůst má Uherskohradišťsko s 510 případy na 100 tisíc obyvatel, více než 400 nově nakažených má Příbramsko a Zlínsko.