Virus zastaví přecpávání kanceláří zaměstnanci. Open space zaplní přepážky

Hlavní změnou způsobenou koronavirovou nákazou bude zvětšení plochy připadající na jednoho zaměstnance.(ilustrační foto)

Hlavní změnou způsobenou koronavirovou nákazou bude zvětšení plochy připadající na jednoho zaměstnance.(ilustrační foto) Zdroj: shutterstock.com

Kancelářské prostředí čekají změny. (ilustrační foto)
V otevřených prostorách pracuje v Praze podle konzultantů kolem 80 procent pracovníků. (ilustrační foto)
Open space (ilustrační foto)
V předchozích desetiletích se průměrná kancelářská plocha připadající na jednoho zaměstnance zmenšovala.(ilustrační foto)
Zatímco na začátku milénia připadalo na jednoho člověka 10 až 18 metrů čtverečních kanceláře, v současnosti je to jen 8 až 15 čtverečních metrů.(ilustrační foto)
9
Fotogalerie

Postupný návrat lidí do kanceláří bude znamenat rovněž proměnu pracovních prostor. Hlavní změnou způsobenou koronavirovou nákazou bude zvětšení plochy připadající na jednoho zaměstnance. V otevřených prostorách pracuje v Praze podle konzultantů kolem 80 procent pracovníků. 

V předchozích desetiletích se průměrná kancelářská plocha připadající na jednoho zaměstnance zmenšovala. Zatímco na začátku milénia připadalo na jednoho člověka 10 až 18 metrů čtverečních kanceláře, v současnosti je to jen 8 až 15 čtverečních metrů.

„Předpokládáme, že tento trend se na nějakou dobu zastaví a firmy budou po dobu přetrvávající epidemie sahat k separování prostor a většímu soukromí. To může znamenat větší požadavky na průměrnou výměru na pracovní stanici,“ uvedl Petr Kareš, vedoucí oddělení pro nájemce v poradenské firmě JLL. 

S větší plochou připadající na jednoho člověka počítají auditoři a poradci ze společnosti PwC sídlící v budově City Green Court na Pankráci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!