Stát chystá kontroly příjemců peněz z Covidu, Antiviru nebo Pětadvacítky. Hrozí i vracení peněz

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v roušce

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v roušce Zdroj: Facebook - A. Schillerová

(zleva) Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (4.5.2020)
Konsolidaci banky neposkytují ze své dobré vůle. Kdy se sloučení nemusí vyplatit?
Jak žádat o svou „pětadvacítku“? Poradíme vám jak na to
4
Fotogalerie

Desítky tisíc firem a statisíce živnostníků, které využily v době koronavirové krize speciální vládní programy na podporu podnikání, by se měly připravit na kontroly ze stran úřadů. Ty budou zkoumat, zdali měli podnikatelé a firmy na podporu opravdu nárok a zda splňují podmínky. Zatímco u kompenzace pro živnostníky budou probíhat kontroly jen v případě daného podezření, u kurzarbeitového programu Antivirus zkontrolují úřady úplně všechny.

„Úřad práce poskytuje v rámci programu Antivirus prostředky ze státního rozpočtu. Proto také musí kontrolovat, zdali byly využity k účelu, ke kterému byly určeny,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek. V rámci tohoto programu přispívá stát na mzdy zaměstnanců firem, které nemohly kvůli vládním opatřením patřičně fungovat.

Úředníci už do firem začali chodit v minulých týdnech. „V první vlně kontrol jsou hlavně větší podnikatelské subjekty,“ řekl Dostálek. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) zároveň přiznala, že řada kontrol chodí takzvaně na udání. Úředníci se ale chystají postupně zkontrolovat všechny příjemce podpory. Peníze získalo zatím téměř 63 tisíc firem pro svých více než půl milionu zaměstnanců.

Úřad práce podle Dostálka kontroluje především to, zda byl příspěvek vyplacen na mzdu člověka, který je opravdu zaměstnán a není ve výpovědi, či zda firma neporušuje pracovní právo. V případě pochybení bude muset firma celou podporu nebo její část vrátit.

Naopak u kompenzace pro živnostníky, kterou zatím získalo více než půl milionu lidí, stát podle slov ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) plošné kontroly nechystá. „Případné kontroly se budou týkat pouze zcela výjimečných případů,“ řekl mluvčí rezortu Michal Žurovec. „Lze předpokládat, že půjde o případy, kde bude mít Finanční správa závažné podezření, že u subjektu došlo meziročně k významnému nárůstu tržeb, a to například právě kvůli koronaviru,“ dodal.

Kontroly však již průběžně probíhají u živnostníků, kteří čerpají ošetřovné. Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá výplatu ošetřovného kontrolovat i zpětně.

Klid nebudou mít ani firmy, které získaly podporu z úvěrových a záručních programů COVID I, II a Praha. Zatím na záruky dosáhlo zhruba 1500 firem. „Kontroly příjemců podpory z těchto programů probíhat budou, a to z důvodu ověření, zda podnikatel prostředky využil na předem stanovaný účel,“ uvedla mluvčí Českomoravské záruční a rozvojové banky Marie Lafantová. Kontroly budou probíhat i u chystaného programu COVID III.