Vláda chce radikálně omezit pohyb osob. Nejprve musí nalézt sněmovní podporu

Premiér Andrej Babiš po jednání vlády

Premiér Andrej Babiš po jednání vlády Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

V následujících třech týdnech je kvůli epidemii nemoci COVID-19 v Česku podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nutné co nejvíc omezit pohyb lidí a kontakty mezi nimi. Vláda k tomu potřebuje nouzový stav a bude o něm jednat od pátečních 08:30 s opozičními stranami, řekl Babiš po dnešním zasedání kabinetu. Po hlasování poslanců o pandemickém zákonu a vládní žádosti o prodloužení stavu nouze je v plánu další jednání ministrů, na kterém vláda stanoví podmínky opatření.

Vláda chce nejprve získat sněmovní podporu pro prodloužení nouzového stavu. „Potřebujeme ho hlavně proto, abychom radikálně omezili mobilitu obyvatelstva," řekl premiér. Nárůst počtu pacientů v nemocnicích označil za dramatický. Kabinet probral chystaná opatření, která chce představit opozici a Sněmovnu o nich přesvědčit.

Po pátečním hlasování poslanců o pandemickém zákonu a vládní žádosti o prodloužení stavu nouze je v plánu další jednání ministrů, na kterém vláda stanoví podmínky budoucích opatření. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by byla nová pravidla pravděpodobně účinná od pondělí 1. března.

Nejvýraznějším opatřením by měl být plošný zákaz pohybu osob mezi okresy. „Výjimkami by byly cesta za prací či péče o osobu blízkou," uvedl Babiš. Vláda také plánuje uzavřít významnou část obchodů, které nyní fungují. Otevřené budou smět být jen nezbytně nutné provozy, řekl ministr Blatný.

Dvě roušky už nestačí

Vláda také vyhlásila povinnost od 1. března nosit respirátor v hromadné dopravě, obchodech a na dalších místech, kde se lidé shromažďují. Dvě chirurgické roušky jako dosud už stačit nebudou. Zaměstnavatelé přitom budou povinni vybavit zaměstnance potřebnými ochrannými pomůckami.

Povinná karanténa pro nakažené koronavirem a pro ty, kteří s nimi přišli do kontaktu, se prodlouží z 10 na 14 dní, oznámil Blatný. „Tak jako jiné země, i Česká republika se vrací zpět ke 14 dnům izolace a karantény s ohledem na nově se šířící mutace,“ řekl. 

Do karantény nemusí nyní ti, u nichž se v posledních třech měsících COVID-19 už potvrdil. Od března do karantény nebudou muset ani lidé, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Musí mít certifikát o očkování nebo údaje musí být zapsány v centrálním systému a nesmí mít po kontaktu s nakaženým příznaky nemoci.

Pomoc z Německa a Polska

Kabinet jedná s Německem a Polskem o pomoci s léčbou pacientů s koronavirem, jen v případě Německa by se to mohlo týkat několika desítek nemocných. Ministerstvo zdravotnictví chce vyjednat bezplatné léčení na základě reciprocity a s pomocí ministerstva vnitra požádalo Evropskou komisi o proplacení přepravy pacientů.

Nová omezení by se měla týkat i mateřských školek a škol. Uzavřené by měly být pro všechny s výjimkou dětí pracovníků záchranných složek.

Žádná nová omezení by naopak neměla dopadnout na profesionální sportovce. Nejvyšší fotbalové a hokejové soutěže mají pokračovat.