Začal program COVID gastro. Pomůže s náklady a výdaji na provoz a udržení podnikání

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo příjem žádostí do programu COVID gastro. O podporu 400 korun na zaměstnance za každý den uzavření kvůli koronaviru mohou žádat podnikatelé, kteří splňují podmínky MPO. Kdo může požádat o podporu COVID gastro? Kdy je termín pro podání přihlášky? 

MPO spustilo příjem žádostí do nového programu COVID gastro pro uzavřené provozovny. O podporu 400 korun na zaměstnance za každý den uzavření kvůli vládním protiepidemickým opatřením mohou žádat podnikatelé, kterým v loňském posledním čtvrtletí klesly tržby v meziročním srovnání nejméně o třicet procent. Na podání žádosti mají čas do 1. března. Na program vláda vyčlenila 2,5 miliardy korun.

Pomoc se vztahuje na období od 9. října do 10. ledna. Každému provozu bude započítáno tolik dní, po kolik mu bylo omezeno podnikání. V případě fitness center, posiloven nebo vnitřních bazénů, které musely zavřít už 9. října, se jedná o 79 dní. Stravovací zařízení musela běžný provoz na prodej přes výdejní okna znovu zahájit od 14. října. Opatření vláda uvolnila mezi 3. a 17. prosincem.

Dotace bude přiznána na každého zaměstnance, spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) i jednatele se smlouvou o výkonu funkce jednatele. Započítáni budou ti, kteří byli k loňskému 31. říjnu přihlášení k platbě pojistného na České správě sociálního zabezpečení.

Pomoc bude proplácena na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikání, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, leasing, odpisy, daně a poplatky či splátky úvěrů vzniklé od 1. února loňského roku do letošního 10. ledna

Žádosti bude MPO přijímat pouze elektronicky prostřednictvím on-line informačního systému. S proplácením bude moci rezort začít po obdržení notifikace Evropské komise. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) očekává zájem o čerpání z tohoto programu od zhruba sta tisíc podnikatelů.