Americké úřady vyšetřují manipulace s cenami kryptoměn

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Ministerstvo spravedlnosti USA zahájilo vyšetřování, zda obchodníci manipulují s cenou bitcoinů a dalších digitálních měn. Uvedla to dnes agentura Bloomberg.

Šetření se týká nezákonných praktik, které mohou ovlivňovat ceny, jako je takzvaný spoofing, což je postup, kdy obchodníci uměle vytvářejí poptávku, která by jinak patrně neexistovala. Jde o protiprávní jednání, které spočívá v zadávání transakcí se záměrem od takového obchodu na poslední chvíli upustit. Podle Doddova-Frankova zákona z roku 2010, kdy byla po finanční krizi přijata zpřísněná opatření, je to trestný čin.

Ministerstvo rovněž zjišťuje, zda na trhu kryptoměn nedochází k takzvanému wash tradingu - k falešným obchodům, kdy investor současně prodává a nakupuje stejné finanční nástroje, aby vytvořil umělou činnost na trhu.

Podle zdrojů agentury federální prokuratura, která věc vyšetřuje jako trestný čin, spolupracuje s Komisí pro termínové obchodování s komoditami (CFTC), která dohlíží na termínové kontrakty s bitcoiny a kryptoměny vyhlásila za komodity. Spotové obchodování na trzích s digitálními měnami zůstává z velké části neregulované.